Autor: Ehitusuudised • 15. juuli 2019

Puidufirma: peame kohe tarbimismustreid muutma

Kuna üle maailma tarbib just ehitussektor ligikaudu kolmandiku planeedi niigi piiratud ressurssidest, on aina vajalikum üleminek suletumasse tootmisringi. Metsä Wood kasvatab teadlikkust puidust ehitamise kohta. See aitab kaasa olulisele muutusele – säästvama ehitamise poole liikumisele.
Metsä Wood kasvatab teadlikkust puidust ehitamise kohta.
Foto: Metsä Wood

„Planeet ei tule meie tarbimisega toime. Kasutame materjalid ära kiiremini, kui Maa neid juurde toodab. Samal ajal tekitame rohkem jäätmeid, kui Maa suudab ära käidelda,“ rääkis Aalto Ülikooli arhitekt ja teadlane Matti Kuittinen.

Ehitusmaterjalide sektoris nõuab üksnes terase ja alumiiniumi tootmine ligikaudu 51% ning betooni tootmine 17% kogu maailma ehitusmaterjalide tootmiseks kasutatavast energiast.

„Peame kohe mittekestlikke tarbimismustreid muutma. Jätkusuutlikult varutud puidu kasutamise kasv ehitamisel on seega äärmiselt vajalik samm õiges suunas. Lisahüvena saame säästa taastumatuid tooraineid nagu teras ja tsement või kasutada neid nii, et sellest sünnib enam väärtust,“ sõnas arhitektuuribüroo Atelier Kristoffer Tejlgaardi arhitekt Kristoffer Tejlgaard.

Puit on looduse näide suletud ringist ja taastuvusest

Puidu looduslik ring algab vajalike koostisosade – süsiniku, hapniku ja vesiniku kinni püüdmisest atmosfäärist ja veest. See jätkub, kui puit lastakse lagundamiseks tagasi pinnasesse või tagasi atmosfääri, kui seda põletatakse süsinikuvaba bioenergia saamiseks. Lamineeritud vineerpuidu – elutsükkel ilmestab, kuidas loodusega on võimalik kaasa mängida ja laenata sellest lõputa ringist materjali pikaajaliseks kasutamiseks.

„Kerto LVL-i valmistamiseks kasutatakse igast palgikuupmeetrist ära enamik. Järelejäänud osakesi, näiteks saepuru ja laaste, kasutatakse peamiselt tselluloosi ja teisese bioenergia tootmiseks,“ rõhutas Matti Kuittinen.

Puidust ehitamine lubab materjale arukalt kasutada

Väga tugev puit on nii kerge, et hooneid saab ehitada vähem toekale vundamendile. See omakorda nõuab vähem tööd, ehitusmaterjale ja aega. Teiste karkassimaterjalide asendamine puiduga võib hoone materjalitõhusust märgatavalt parandada. Värskete uuringute järgi on puitkarkassiga hoone kõige materjalitõhusam, sellele järgneb kergelt liigutatav teraskarkass.

„Kerge karkass toob kaasa lisahüvesid kogu tootmis- ja ehitusahelas: selle valmistamise ja transpordi käigus tekib vähem heitmeid ning ehitusplatsil on erinevate osade tõstmiseks tarvis vähem energiat. Kergus võimaldab kasutada rohkem valmisdetaile, sest ehituselemente ja -mooduleid või isegi terveid hooneid saab kokku panna juba tootmisel ning transportida lõpp-punkti. Säästetakse nii aega, raha kui ka keskkonda,“ märkis Arca Nova Bolig ASi tegevjuht Ruben Dahl Hansen.

TASUB TEADA

• Praeguste tarbimismustrite alalhoidmiseks läheks vaja 1,6kordset planeet Maa vastuvõtuvõimet.

• Ehitussektoris tarbitakse ligikaudu 1/3 planeedi ressurssidest.

• Terase ja alumiiniumi tootmine nõuab umbes 51% ja betooni tootmine 17% kogu maailma ehitusmaterjalide tootmiseks kasutatavast energiast.

• Pärast puidutoodete ehituses kasutamist saab puitu taaskasutada uutes puidu- või hübriidtoodetes või bioenergia tootmiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785