Autorid: Evelin Süld, Metsamajandusuudised.ee • 28. juuni 2019

Puitehituse kompetentsikeskus näitab puitmajasektorit Eesti metsa väärindajana

Augustis valmib Eesti Vabaõhumuuseumis kõige uuem museaalhoone – 21. sajandi puitmaja. Kaasaegne hoonetekompleks on kingitus Puiduklubi MTÜ, Tehasemaja OÜ ja paljude puitmajasektori tarnahela partnerite poolt Eesti Vabaõhumuuseumile.
Augustis valmib Eesti Vabaõhumuuseumis kõige uuem museaalhoone – 21. sajandi puitmaja.
Autor: Evelin Süld

Valmivasse hoonetekompleksi rajatakse puitehituse kompetentsikeskus. „Maja eesmärk on näidata Eestit kui metsariiki ja meie oskusi puidu väärindamisel,“ kommenteeris Nordic Houses juht Argo Saul. Keskuses saab olema sektorit tutvustav showroom, kus külastajad saavad tutvuda Eestis toodetud puitmajade tehnoloogiatega, näha kuidas neid on ehitatud tänapäeval ja 200 aastat tagasi.

Igapäevaselt hakkab majas tegutsema Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskus, Eesti Puitmajaliit ja Eesti Puitmajaklaster, Puiduklubi MTÜ, Tehasemaja OÜ, lisaks rajatakse koolitusalana mõeldud õuesõppepaviljon.

Eestil on olemas juba e-Estonia Showroom, kus meie riigi esindajad saavad näidata väliskülalistele meie e-riigi edulugusid. „Puitmajade keskuse näol luuakse alternatiiv, kuhu tuua välisdelegatsioone ja näidata Eesti puitmajaehituse traditsioone. Eesti edulugu ei ole ainult ITK-sektor, vaid ka puidusektor“ leidis Saul.

„Maja püstitatakse Vabaõhumuuseumisse mitmete Eesti tootjatega koostöös. Näiteks hoone puitaknad on pärit neljalt erinevalt aknatootjalt, Nordic Houses ehitab puitkarkassil elementidest peamaja ja moodulmajade tootjalt Akso-Haus tuleb CLT materjalist toodetud moodul koosolekuteruumiks ja EstHus tarnib MHM materjalist õuesõppepaviljoni majaelemendid“ täpsustas Saul.

TASUB TEADA:

29. juunil toimub Eesti Vabaõhumuuseumi uue museaalhoone juures Puitmajapäev, mille külastajatel on võimalus osaleda valmivat näidishoonet tutvustavatel tuuridel – näha ehitusprotsessi ja küsida infot spetsialistidelt. Lisaks toimub käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus, tööriistade mess ning mitmed töötoad ja seminarid.

Lisainfo: Eesti Puitmajaliit

„Eesti Vabaõhumuuseum on puitmajasektori pikaajaline partner. Kui muuseum 2014. aastal Eesti Puitmaja sõbra tiitli sai, hakkasime otsima uusi koostöövõimalusi,“ rääkis Saul, kuidas sai alguse idee püstitada 21. sajandi puitmaja.

Projekti elluviimine on olnud üsna aeganõudev, tuli käia erinevate ministeeriumite vahet, pidada nõu juristidega ja lisaks tuli välja valida sobiv projekt. „Otsustasime, et ei hakka uut konkurssi korraldama ja valime muuseumile sobiva maja 9 aasta jooksul Aasta Tehasmaja konkursile esitatud töödest,“ märkis Saul.

Nii valitigi välja 2015. aasta võidutöö, Nordic Houses ja Eesti arhitektibüroo Trilog Studio koostöös loodud Nordic COMPACT majakontseptsioon. „See on puitkarkass-elementmaja, mis algselt sai loodud vabaaja-majana ning hilisemalt täiendatud ka elumajade kontseptsiooniks. Nordic COMPACT maju on tarnitud üle 50 nii Norrasse, Hollandisse kui Eestisse,“ lausus Saul.

Nordic Houses puitkarkass-elementmaja COMPACT salm.
Autor: Sven-Olof Englund, XL-Studios

Puitmajaliidus sai algselt kokku lepitud, et majatehas, kelle projekt osutub väljavalituks, saab ühtlasi olema kompetentsikeskuse projekti eestvedajaks. „Mulle isiklikult on olnud kogu teemadering väga südamelähedane, olen antud projektiga olnud otseselt seotud juba algusest peale ja suur rõõm on koos heade sõprade ja koostööpartneritega sõnad tegudeks teha,“ tõdes Saul.

Loe lisaks Puitmajatootja Nordic Houses – Eesti suurim vabaaja-majade eksportija Norra

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785