Autor: Ehitusuudised • 27. juuni 2019

Kommunismiohvrite memoriaal pälvis ühe maailma mainekaimatest arhitektuuriauhindadest

Üks mainekamaid ja suurimaid globaalseid arhitektuuripreemiaid The International Architecture Awards tunnistas Maarjamäe Kommunismiohvrite memoriaali maailma üheks parimaks objektiks muuseumite ja kultuurihoonete kategoorias. Eesti objekt sai Maailma arhitektuuripreema laureaadiks esimest korda ajaloos.

Chicago arhitektuuri- ja disainimuuseum Athenaeum ning Euroopa arhitektuurikunsti disaini ja linnauuringute keskuse poolt korraldatavate Maailma arhitektuuripreemiate nominentide hulka pääses tänavu 350 objekti, mille 26 kategooriast valiti juuni lõpus 120 laureaati 41 riigist.

“Need 120 hoonet on maailma parimad ja esindavad uut kaasaegset arhitektuuri,” ütles Chicago Athenaeumi president Christian Narkiewicz-Laine. “Maailma arhitektuuripreemiatega tõstame esile hämmastavat tööd, mida on teinud andekatest arhitektuuridest visionäärid, kelle talent ja innovatsioon loob kõneainet, mis kestab põlvkondi.”

Muuseumite ja kultuurihoonete kategoorias parimate sekka valitud Maarjamäe Kommunismiohvrite memoriaali autorid on kõrge rahvusvahelise tunnustuse üle uhked ja tänulikud: “Loodetavasti aitab saadud tunnustus tõmmata rohem tähelepanu ka Eesti arhitektuurile ja maastikuarhitektuurile tervikuna.”

Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaal

Projekt: 2016 – 2017

Ehitus: 2017-2018

Ehitaja: konsortsium Haart Ehitus OÜ, Graniittirakennus Kallio Oy, Verston Ehitus OÜ ning GRK Infra AS

Üldpind: 3,8 ha

Arhitektuur ja maastikuarhitektuur: autorid Kalle Vellevoog, Jaan Tiidemann (Ninja Stuudio), Tiiu Truus (Stuudio Truus), meeskond Martin Prommik, Kersti Nigols, Liis Voksepp, Annika Liivo, Marianna Zvereva, skulptuur Kirke Kangro, haljastu: Lidia Zarudnaja, graafiline disain Martin Pedanik, inseneriosad: Estkonsult, Contactus, ohvitseride mälestusmärgi tehniline lahendus Margus Triibmann.

Lähinaabritest pälvisid Maailma arhitektuuripreemiad koolide ja ülikoolide kategoorias Soome arhitektuuribüroo Verstas Architects (Aalto Ülikooli kampus Väre Espoos)
 ning Taani arhitektuuribüroo C.F. Møller Architects (koolikompleks “The Heart” Ikastis).

Tänavuste maailma parimate arhitektuuriobjektide näitus avatakse 13. septembril Ateena näitusekeskuses Contemporary Space Athens.

Maailma arhitektuuripreemiatega (The International Architecture Awards) tunnustatakse iga aasta üle maailma disainitud ja ehitatud parimaid uusi ning märkimisväärseid hooneid ja maastiku- ning planeerimisprojekte. Tegemist on prestiižseima, vanima ning ainsa mittekommertsliku avaliku rahvusvahelise arhitektuuripreemiate programmiga maailmas.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785