Autor: Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor • 5. juuni 2019

Ehitusmaterjalide müügikäive kasvas 10%

I kvartalis 2019 kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive võrreldes eelmise aastaga ligikaudu 10% – 118 miljoni euroni. Kasv on toimunud eelkõige ekspordi arvelt.
Foto: Pixabay

Siseturu muutus on suhteliselt väike, selles mõttes oleme tänavu aasta ehitusmahtude muutumisega sarnased – ehitusmahud jäid I kvartalis enam-vähem eelmise aasta tasemele. Arvestades eelmise aasta prisket kasvu, on ka see tulemus ehituse jaoks väga hea.

Enim on kasvanud seinamaterjalide, kuivsegude, liiva, avatäidete ja sillutuskivide müük ning ligikaudu eelmise aasta tasemele vastab betoonisegude, osade betoonelementide ja katusematerjalide müük. Miinuspoolele jääb killustiku, osade betoonelementide ja soojustusmaterjalide müük.

Eelmise aasta ehituslubade hulga pidev vähenemine lubas arvata, et tänavu aasta kõige lihtsam ei pruugi tulla, kuid I kvartalis toimus taas pisike ehituslubade kasv. Tootjad loodavad kasvu ka ekspordist ja prognoosid on praegu väikeses plussis.

Põhjaliku ülevaate materjalitootjate esimesest kvartalist saad tellides Äripäeva raporti.

2019 I kvartali raporti saab hankida SIIT, tervet aastat hõlmav raportipakett asub SIIN

Eksport 48 miljoni eest

2019. a esimese kolme kuu jooksul eksporditi toodangut 48 miljoni euro eest, see on ligi 10 miljoni võrra enam kui mullu.

Suurema osa oma toodangust ekspordivad ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS NORD, avatäidete tootjad AS Metus-Est, OÜ T-Tammer ja AS Saajos ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast. Betoonelementide eksport on jäänud veidi tagasihoidlikumaks eelmise aastaga võrreldes, aga siiski on tähelepanuväärne: OÜ TMB Element, AS Muuga Betoonelement, AS Betoneks, AS E-Betoonelement, AS Lasbet Tootmine, AS Framm.

Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Viking Window, AS Malmerk Fassaadid ja AS Saku Metall Uksetehas, poorbetoontoodete valmistaja AS Bauroc, katusematerjalide valmistaja OÜ Monier ja ventilatsioonitoodete tootja AS Tinfor.

Ettevõtete käibe järgi (2019. a 3 kuud, miljonit eurot)

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on jätkuvalt vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

1. Krimelte OÜ24

2. AS ETS NORD11,6

3. AS Saint-Gobain Ehitustooted7,9

4. AS E-Betoonelement6,1

5. OÜ T-Tammer5,9

6. AS Pipelife Eesti5,1

7. OÜ TMB Element4,6

8. AS Bauroc4,4

9. AS Lasbet Tootmine4,3

10. AS Muuga Betoonelement4,0

11. AS Metus-Est3,7

12. AS Betoonimeister3,7

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785