Autor: Ehitusuudised • 29. mai 2019

Ülemiste Citys sai korraga kuus büroohoonet keskkonnasäästlikkuse sertifikaadid

Kuuele Technopolis Ülemiste hoonele Ülemiste Citys omistati LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikaadid, mis tõestavad hoonete häid energia- ja keskkonnaalaseid omadusi.
Lõõtsa 2A
Foto: Technopolis Ülemiste

Sertifitseerimisprotsessi käigus hinnati kolme kuu vältel hoonete kasutamist ja toimimist ning rakendati erinevaid arendusmeetmeid. Iga projekti raames töötati välja tegevuskavad hoone kasutamiseks, koostati energiaaudit, veekasutuse tõhususe projekt ning viidi läbi küsitlus hoone üürnike seas.

„LEED sertifikaadid tõestavad hoonete keskkonnasäästlikkust ja haldamise tõhusust,“ ütles Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov. „Sertifitseerimise abil saame näidata nii tulevastele kui ka tänastele klientidele, et meie hoonetes on keskkonnasõbralik ja kvaliteetne töökeskkond. Rahvusvaheliselt tunnustatud kolmanda osapoole väljastatud sertifikaat on kinnitus meie töö kvaliteedi kohta ning annab potentsiaalsetele üürnikele aimu ka hoonete optimaalsetest kõrvalkuludest.”

Technopolis Ülemiste hoonetest saavutasid kuldtaseme sertifikaadi Lõõtsa 2A ja Lõõtsa 8A ja hõbetaseme sertifikaadid Lõõtsa 2B, Lõõtsa 4, Lõõtsa 6 ja Lõõtsa 8A.

Technopolis kasutab olemasolevate hoonete puhul LEED Volume programmi ja kõnealused hooned said sertifikaadid seda programmi kasutades. Kõnealused sertifikaadid on esimesed omataolised, mis saadi Eestis versiooni LEED v4 abil. Olemasolevate hoonete võrdlemisel kasutatav versioon LEED v4 on LEED versioonidest kõige rangem.

LEED Volume programm võimaldab tõhusalt läbi viia mitme hoone keskkonnaalast sertifitseerimist, samuti tutvustatakse selle programmi raames parimaid kestlikkuse tavasid kinnisvara sektoris. Technopolis kaasati programmi, kuna ettevõte on juba pikka aega pühendunud kestlikkuse tagamisele ning omas juba eelnevalt mitmeid LEED sertifikaate.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on USA rohelise ehituse nõukogu (USGBC) poolt välja töötatud energiasäästliku ja keskkonnasõbraliku projekteerimise programm.

LEED sertifitseerimissüsteem on programm keskkonnasõbralike hoonete ja kogukondade projekteerimise, ehitamise ja kasutamise jaoks. Hindamissüsteemis pööratakse tähelepanu hoonete energia-, vee- ja materjalitõhususele, siseruumide keskkonnatingimustele ning hoone haldusele, võttes muuhulgas aluseks kestliku arengu. Sertifitseerimise aluseks on sõltumatu kolmanda osapoole hinnang hoone keskkonnaalastele tingimustele/omadustele ning tulemused on seetõttu rahvusvaheliselt võrreldavad.

Technopolise LEED konsultant oli ettevõte Green Building Partners.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785