Autor: Ehitusuudised • 28. mai 2019

Arhitektuuripreemiatele esitati rekordarv töid

Eesti Arhitektuuripreemiatele 2019 esitati rekordiliselt 150 tööd, mille hulgast laureaadid kuulutatakse välja aasta lõpus toimuval auhinnatseremoonial.
Naerumaa lasteaed ja linnaväljak Tartus, autorid Edgar Kaare ja Terje Ong. 2018. aasta Eesti Maastikuarhitektuuri Liidu aastapreemia laureaadi maastikuarhitektuuri büroo TajuRuum üks pärjatud töödest.
Autor: Tajuruum

Eesti arhitektuuri valdkonna aastapreemiaid antakse tänavu välja juba viiendat korda. Kolme loomeliidu (Eesti Arhitektide Liit, Eesti Sisearhitektide Liit ja Eesti Maastikuarhitektide Liit) poolt koostöös Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitaliga välja antavate arhitektuuripreemiatega tunnustatakse silmapaistvamaid saavutusi Eesti kaasaegses arhitektuuris.

“Arhitektuuripreemiatele laekus kokku 150 tööd, mis on läbi aegade suurim kandidaatide arv. Tööde rohkus ja iga-aastane juurdekasv on selge märk sellest, et Eesti arhitektuur on võimsalt arenemas ning on maailmakontekstis heal tasemel,” kommenteeris Eesti Arhitektuuripreemiad 2019 kuraator Aljona Galazan.

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiatele esitati 42 tööd, Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiatele 91 töö ning Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemiatele 17 tööd. Sügisel lisandub kandidaate ka loomeliitude tudengipreemiatele ning Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali preemiatele. “Julgen väita, et tänavusel arhitektuuripreemiate jagamisel näeme väga erakordseid teoseid, objekte, sündmusi ja inimesi, mille ja kelle üle võib uhkust tunda terve Eesti,” lisas Galazan.

Arhitektuuripreemiatele 2019 laekunud tööde seast valivad loomeliitude ja Kultuurkapitali esindajatest moodustatud žüriid preemiate nominendid, kes avalikustatakse septembris.

Arhitektuuripreemiad 2019 pidulik auhinnatseremoonia toimub 6. detsembril Tartus, Kammivabrikus. “Tartu sai tänavuste auhindade jagamise võõrustajalinnaks valitud põhjusega. Tartus tegutsevad mitmed arhitektuuripreemiatega pärjatud bürood ning arhitektuuriteosed nagu ERM, Vaksali väljak, Roosi tänav, Pauluse kirik, Loodusmuuseum,“ sõnas Galazan.

“Samuti soovime suunata tähelepanu pealinnast teistele Eesti linnadele, kes üha rohkem mõtestavad oma avalikku ruumi ning lubavad kaasaegsel arhitektuuril sekkuda inimeste igapäeva ellu, parandades nende elukeskkonna kvaliteeti. Kutsume inimesi rohkem Eesti eri paiku külastama, et näha, kui äge ja mitmekesine on siinne arhitektuurimaastik,” lisas Galazan.

Arhitektuuripreemiate peakorraldajaks sel aastal on Eesti Maastikuarhitektide Liit. Preemiate väljaandmist toetavad Eesti Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785