Autor: Ehitusuudised • 2. mai 2019

Puitmajaliidu juhina jätkab Kaarel Väer

Eesti Puitmajaliit valis korralisel üldkoosolekul järgmiseks kaheks aastaks uue juhatuse koosseisu. Liidu juhatuse esimehena jätkab eelmisel perioodil liitu juhtinud Kaarel Väer, samas sai liit uue juhatuse aseesimehe ja kaks uut liiget.
Kaarel Väer.
Foto: Raul Mee

Puitmajaliidu juhatuse esimehena jätkav Kaarel Väer kinnitas, et katusorganisatsioonina on meil sektori arendamisel hulgaliselt väljakutseid. „Töötame igapäevaselt selle nimel, et Eesti puitmajatootjate maine sihtturgudel oleks hea - ühtne kommunikatsioon, avatus ning koostööle orienteeritus on meid tõstnud küll Euroopa puitmajatootjate tugevaimate tegijate hulka, kuid teha on veel palju,“ sõnas Väer.

Arvestades koduturu piiratud mahtu on oluline keskenduda ka tulevikus eelkõige ekspordi arendamisele. „Kindlasti on keeruline esindada kõiki ettevõtteid ning sihtturge, kuid erialaliiduna on meile oluline iga liige ning oma tegevuskavade ning projektide koostamisel oleme seda ka silmas pidanud.“

2018. aastal tunnustas MKM Eesti Puitmajaliitu kui parimat ettevõtluse edendajat - see on kindlasti märk, et meie töös on olnud silmapaistvaid õnnestumisi, ütles Väer.

Juhatuse aseesimeheks valitud KMT Prefab OÜ juhatuse liige Martin Talts tõi sektori peamise arengutakistusena välja puidust projekteerimise kompetentsiga inseneride puuduse. Kuna sektor kasvab ja areneb stabiilselt, eeldab see pidevat tööjõu pealekasvu. „Tootmisettevõttena on meil alati mitmeid protsesse võimalik oma ahelast nö välja tõsta. Samas on selge, et kulukate vigade vältimiseks, tootmisprotsessi üle kontrolli omamiseks ning lisandväärtuse kasvatamiseks peab insenertehniline kompetents olema juhitud nö majast seest. Seda ei ole võimalik teha, kui tööjõuturul spetsialiste lihtsalt ei ole.“

See on kindlasti valdkond, millega nii sektor, erialaliit kui ka konkreetselt juhatus peab terviklikult tegelema, on Talts veendunud.

Juhatuses alustasid uute liikmetena tööd ka Timbeco Woodhouse OÜ juhatuse liige Siim Leisalu ning Peetri Puit OÜ juhatuse liige Tarmo Tamm.

BIM-kompetents oodatust madalam

Leisalu hinnangul on sektori tasandil oluline tegeleda ka digitaliseerimisega. „Suurte peatöövõtjatega koostööd tegevate puitmajatootjate BIM-kompetents on täna kindlasti oodatust madalam,“ ütleb Leisalu. Kindlasti ei ole see kõikide puitmajatootjate jaoks eluliselt oluline, kuid suuremahulistes projektides on see eelkõige moodulmajade või fassaadilahenduste tootjana osalevatele ettevõtetele konkurentsis püsimiseks määrava tähtsusega.

Peetri Puit OÜ juhatuse liige Tarmo Tamme hinnangul on vajalik suurendada ka puidu kasutust kohalikus ehituses. Mets on Eesti kõige suurem mõistliku aja jooksul taastuv loodusvara ja seda targalt kasutades ja lisaväärtust andes luuakse rikkust tervele riigile. „Puidust majade ehitamisega seome CO2 hoonetesse, sisuliselt võtame selle süsiniku ringlusest välja“. Kuni keskkonnasõbraliku käitumise üheks määrajaks on CO2 emissioon, on siin raske, kui mitte võimatu puidule alternatiivi leida, lisab Tamm.

Eesti Puitmajaliidu juhatus võib põhikirja järgi olla 5-7 liikmeline ning valitakse kaheks aastaks.

Eesti Puitmajaliidu juhatuse 2019 – 2021 perioodi koosseis

• Kaarel Väer (Saare Erek AS) - juhatuse esimees

• Martin Talts (KMT Prefab OÜ) - juhatuse aseesimees

• Renee Mikomägi (EstNor OÜ)

• Ragner Lõbu (Hobbiton OÜ)

• Siim Leisalu (Timbeco Woodhouse OÜ)

• Tarmo Tamm (Peetri Puit OÜ)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785