Autor: Ehitusuudised • 25. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas kolhoosimaja teisaldamine vabaõhumuuseumisse

Eile jõudis Lõuna-Eestist Tallinnasse vabaõhumuuseumisse esimene transpordiveos, mis on seotud nõukogudeaegse kolhoosielamu teisaldamisega Otepäält Räbi külast. Silikaattellistest korterelamu tükeldamine transpordiks, selle vedu ligi 200 kilomeetri kaugusele ning uues asupaigas taas ülesehitamine on Eestis erakordne ettevõtmine.
Foto: Postimees/Scanpix

Vabaõhumuuseumi ehitusinsener Jaak Kõiva sõnul toimub hoone lahtivõtmine ja transport mitmes jaos ning esimene pool kortermajast on juba õnnelikult vabaõhumuuseumisse jõudnud. “Esmalt rajati muuseumisse vundament koos paari kandva seinaga. Seejärel eemaldati majalt originaaldetailid ja katus, mis hoone kokkupanekul taas kasutusse võetakse. Pärast kortermaja välisseinte osalist lahtivõtmist ja esimeste seinaplokkide vedu pealinna on kõige raskem osa teisaldamise projektist tehtud,“ sõnas Kõiva.

Kortermaja lahtivõtmine hoone algses asupaigas jätkub ning järgmine vedu toimub 25. aprillil. Seejärel tehakse kolhoosimaja lahtivõtmises ja transpordis väike paus, mille jooksul püstitatakse muuseumis praeguseks üle toodud seinaplokid.

Majakarbi valmimisele muuseumis järgneb nelja kolmetoalise korteri väljaehitamine, sisustamine ning temaatilise näituse loomine keldrikorrusele. Kolhoosiaegne kortermaja hakkab kajastama maainimese argielu 1960., 1970., 1990. ning 2010. aastatel. Maaelu näitamine läbi erinevate kümnendite pakub värvikaid võrdlusmomente muutusterohkest 20. sajandist.

Ületoodav 4-korteriline kolhoosimaja on ehitatud 1963-1964 tüüpprojekti nr 61 järgi (arhitekt Boris Mirov) Valga rajooni Järvesalu kolhoosi Räbi küla Sookuru lauda töötajatele.

Hoone ületoomist ja ehitustöid teostab Meisel Ehitus OÜ, silikaatkividega toetab AS Silikaat.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785