Autor: Kristel Härma • 17. aprill 2019

Kosilane tõi TMB ostuks ohvri

Euroopa suurim betoonelementide tootja peab loobuma tükikesest oma Soome tootmisest, et omandada Eesti betoonelementide tootja TMB, küll aga ilma viimase Eesti üksuseta. Eesti kaudu jätkab TMB suurtootjaga konkureerimist.
Jaan Luts (fotol karikaga) saab koos teise omaniku Vallot Mangusega nüüd eelmisel aastal Äripäeva TOP 100 galal edukaimaks ettevõtteks tunnustatud TMB tütarfirmad maha müüa.
Autor: Liis Treimann

"Müügisoov oli jätkuvalt olemas,“ selgitas TMB ASi juht Jaan Luts, miks nad otsustasid müügiga edasi minna, kui Eestis ei saanud tehing konkurentsiameti sekkumise tõttu teoks. Nüüd müüb TMB Prantsuse kontsernile Consolis Group oma Läti ja Soome ettevõtted. Eestis jätkavad nad ise.

Tehing jõustub Lutsu sõnul mai alguses. "Kui see toimub, siis võib lugeda, et see tehing on toimunud ja kõik need asjad on jõus. Praegu on siiski kõik teoreetiline.“

Consolisele kuulub siinsel turul E-Betoonelement, millele lisaks tahtis osta Eesti möödunud aastal edukaimaks ettevõtteks kuulutatud ASi TMB. Viis kuud hiljem selgus, et uudis oli ennatlik: konkurentsiamet ei saanud lubada ühinemist, mille tulemusena oleks tekkinud ettevõte, mis oleks võtnud umbkaudu 40% siinsest turust.

Prantslased ja TMB mängisid plaani ümber ning betoonelementide tootja Eesti üksus otsustati mängust välja jätta. Soome konkurentsiamet otsustas veebruaris, et Consolis võib tehinguga lõpuni minna, kui müüb maha oma Nastola tehase.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785