Autor: Lauri Leet • 8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuula: mida tähendab säästlik hoone?

Ajal, kui kulude kokkuhoid majade ehitamisel ja haldamisel muutub järjest olulisemaks, oleme silmitsi ka kasvava vajadusega ehitada ja plaanida järjest keskkonnasõbralikumaid hooneid. Kuidas seda kõike saavutada ning millised on võimalused ökoloogia ja ökonoomika ühendamiseks, räägib teema üheks eestkõnelejaks tõusnud arhitekt Mihkel Tüür.
Foto: Meeli Küttim

Aasta tagasi liginullenergia nõuete osas teravalt sõna võtnud Mihkel Tüür on rahul, et vahepeal on tihenenud koostöö Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, arhitektide ja TTÜ liginullenergia labori töötajate vahel. „Teema on muutunud arusaadavamaks, eriti, mis puudutab terminoloogiat. Varem räägiti mõnikord mitmest erinevast asjast,“ kinnitas Tüür saates.

Tüüri sõnul on ka pärast teatavaid reeglite leevendamisi keeruline ette näha, kus tekib probleeme, sest erinevaid hoonetüüpe on palju ja neid ühe normi järgi käsitleda võimatu. „Eesti on õnneks niivõrd pisike, et on võimalik anda ministeeriumile vahetult tagasisidet ja reegleid saab aja jooksul muuta.“

Tüür toob välja, et nõuete osas on seni jäänud tähelepanu regionaalsuse teema. „Ehkki on seisukohti, et energiatõhusus kehtib füüsikaseadusena igas piirkonnas ühtemoodi, siis leevendava mehhanismina oleks piirkondlikku eripära vaja arvestada.“

Arhitekti sõnul on Eestis hetkel vaid 3 linna, kus kinnisvara ruutmeetri hind ületab 1400 euro – Tallinn, Tartu ja Pärnu. Samas on ehitushind juba üle 1000 euro ruutmeetri kohta, mis tähendab, et ehitustegevus väljaspool kolme mainitud linna on juba heategevus.

„Kui vaadata, milline suur tühik on tänapäeva A-klassi hoone ja olemasoleva järelturu kinnisvara vahel, siis peaksime nõuete kehtestamisele lähenema piirkondlikult,“ toonitab Tüür.

Kuula arhitekt Mihkel Tüüri mõtteid energiatõhususe saavutamisel saatest „Eetris on ehitusuudised“

Saatejuht on Lauri Leet.

VAATA SIIA!

Mihkel Tüür astub ettekandega üles 19. märtsil toimuval konverentsil Säästlik Hoone 2019

Registreeru kuulama SIIN

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785