Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaaudit: kellele ja milleks?

Avalike ja ärihoonete korral on vajadus energiaauditi järele erinev ja selles lähtuvalt kujuneb ka auditi sisu. Suurettevõtetel on energiaauditi koostamine kohustuslik. Korterelamud vajavad energiaauditit hoone rekonstrueerimiseks ja selle läbiviimiseks vajaliku laenu ja toetuse taotlemiseks.

Kohalikud omavalitsused vajavad energiaauditit nt lasteaedade ja koolide rekonstrueerimiseks, mille korral määrab sisu ära võimalikud toetuse tingimused. Ärihoonete korral on soovitav pärast olemasoleva olukorra kaardistamist taandada algolukorra energiakasutus olukorrale, kus on tagatud soovitav sisekliima ja selle baasilt hinnata meetmete majanduslikkus tasuvust. 

Suurettevõtetel on Euroopa Liidu energiatõhususe direktiivist ja energiamajanduse korralduse seadusest tulenevalt kohustus teostada energiaaudit. Energiaauditi esimene tähtaeg on juba tänavu 5. detsembril. Seejärel tuleb energiaaudit teha iga nelja aasta järel.

Ettevõtte energiaaudit võib olla sisendiks energiajuhtimissüsteemi ISO 50001 taotlemisel.

Ettevõtete liigitamiseks suuruse järgi on välja töötatud Euroopa Komisjoni mahukad juhendid, kuid lühidalt kokku võttes puudutavad uued nõuded ettevõtteid, kus töötajate arv on 250 ja enam inimest või  ettevõtte bilansimaht on üle 43 miljoni euro ja/või müügitulu üle 50 miljoni euro. 

Veebiseminar Energiatõhusus ja energiaaudit hoones ja ettevõttes annab põhjaliku ülevaate alljärgnevatel teemadel:

1.      Rekonstrueeritavad hooned - hoone energiaaudit ja energiatõhusus. Energiaauditi sisu, eesmärk ja nõuded hoone energiaauditile.

2.      Uued hooned – energiatõhususe miinimumnõuded. Uute energiatõhususe miinimumnõuete muudatuste tutvustamine. Liginullenergiahoonete nõuded.

3.      Suurettevõtted – suurettevõtte energiaaudit. Nõuded suurettevõtte energiaauditile ja võimalik sisend energiajuhtimissüsteemi juurutamiseks vastavalt standardile „EVS-EN ISO 50001 Energiajuhtimissüsteemid. Nõuded koos rakendamisjuhistega“.

4.      Tööstusettevõtted – ettevõtte energia- ja ressursiaudit. Ülevaade ressursiauditi eesmärgist ja nõuetest.

5.      Päikesepaneelid. Liginullenergiahoonete nõuetega seoses võib olla lahenduseks päikesepaneelide paigaldamine. Praegu on avatud ka mitmed toetusmehhanismid hoonete omanikele ja ettevõtetele päikesepaneelide soetamiseks. Vaatleme paigaldusvõimalusi, maksumusi, paneelide poolt toodetavad elektri hinna kujunemist.

Veebiseminari viib läbi Arton Energy OÜ / Arton Solar OÜ  juhatuse liige Siim Link, PhD.

Veebiseminar toimub 26. veebruaril kella 10.00-12.00 internetis Äripäeva veebiseminaride keskkonnas. Enne veebiseminari saadetakse registreerunud kasutajatele infomeil lingiga, mille kaudu pääseb enne seminari algust veebiseminari keskkonda. Veebiseminar on järelvaadatav kõigile registreerunutele 3 tööpäeva jooksul peale toimumist.

Seminari on võimalik jälgida oma arvutist töökohal, kodus või mujal Teile sobivas kohas ning selle jälgimiseks on tarvis arvutit, internetiühendust ning mugavamaks kuulamiseks kõrvaklappe. Veebiseminari kestel on Teil võimalik esitada ka lektorile küsimusi, mille saate kirjutada vestluse kasti.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785