Autor: Ehitusuudised • 11. jaanuar 2019
Tormis purunenud päikesepaneelid.
Foto: Salva Kindlustus

Torm viis katuselt ligi 20 000 euro eest päikesepaneele

Eelmisel nädalal üle Eesti liikunud aasta esimene suurem torm tõi eelkõige kahjusid murdunud puude tõttu, kuid Salva Kindlustuse suurimaks kahjuks osutus hinnanguliselt ligi 20 000 euro väärtuses purunenud päikesepaneele Tallinna eramaja katusel.

„Kuulsin korralikku kolakat ja kui välja vaatama läksin, siis oli õu klaasikilde täis. Suurte tuulte ajal paraku aga midagi enam päästa polnud ja tormi lõpuks oli kaheksast paneelide blokist maha murtud kuus,“ selgitas kahju saanud hoone omanik. „Tuul murdis torud maha nagu liigendnoa. Õnneks olid siiski katusekinnitused tugevad ning katus ise jäi täiesti terveks. Muidu oleks kahjud võinud olla juba väga hullud.“

Kannataja märkis, et loomulikult on nüüd küttesüsteem tükiks ajaks rivist väljas, sest uusi paneele ei saa paigalda nii pea. „Talvisel ajal oli päikesekütte kasutegur muidugi väga väike, aga muidu moodustas päikesekütte süsteem kogu hoone soojusvajadusest ligi 20 protsenti.“

Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt selgitas, et esialgsetel hinnangutel tõuseb purunenud päikesepaneelide kahju kuni 20 000 euroni. „Kokku põhjustas eelmise nädala torm Salva klientidele kahju 16 juhtumi puhul ning kõikide juhtumite kogukahju võib ulatuda kuni 45 000 euroni,“ märkis Kivirüüt.

„Õnneks siiski kõik kahjud nii suureks ei osutunud nagu päikesepaneelide juhtumi puhul. Suurem osa kahjudest on seotud murdunud puudega, mis mõnel juhul kukkusid aiale, hoonele või sõidukile. Keskmine kahjusumma jääb 1000-2000 euro juurde,“ selgitas Kivirüüt.

Kahjud pärinevad peamiselt Harjumaalt ja Tallinnast aga kaks juhtumit on ka Saaremaalt ja üks Hiiumaalt. Hiiumaal toimus ka suuruselt järgmine varakahju kuni 4000 euro ulatuses, kui tuulega murdunud puu kukkus eramajale. „Ilmselt võib tormituule poolt põhjustatud kahjuks lugeda ka Harjumaal toimunud juhtumit, kus auto sõitis otsa tormituule poolt teele langenud puule. Selle juhtumi kahju on ligi 6500 eurot,“ lisas Kivirüüt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785