Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti Jaama Turg pääses ülemaailmse arhitektuurifestivali lõppvooru

Foto: SSAB
Eelmisel aastal renoveeritud Balti Jaama Turg on Maailma Arhitektuurifestivali 2018. aasta lõppvoorus kategoorias "Vana ja uus".

Tänavune Maailma Arhitektuurifestivali preemia laureaat kuulutatakse välja 28.–30. novembrini Amsterdamis toimuval festivalil. Kokku kandideerib 35 kategoorias välja antavatele preemiatele enam kui 500 ehitist üle kogu maailma. 

Reneveeritud Balti Jaama Turu unikaalne ja keskne element, mis rõhutab hoone jätkusuutlikku aspekti, luues samas kaasaegse ja mitmekesise uue turuhoone, on saehambakujuline katus.

Värvkattega SSAB GreenCoat teraspaneelid, mida Balti jaama turu katuse ehitamisel kasutati, on kaetud bioloogilist päritolu tehnoloogiaga (Bio-based Technology, BT).

Kate sisaldab traditsiooniliste fossiilõlide asemel Rootsi rapsiõli. See patenteeritud kattetehnoloogia on hetkel turul ainuke omalaadne.

Foto: SSAB

"Saehambakatus on eriline oma suuruse, aga ka pindala tõttu, mis peab vastu pidama tugevatele tormidele, suurtele vihmadele ning talvel koguneva lume kaalule, kõike seda ilma lisahoolduseta. Lisaks oli meie jaoks väga oluline, et materjal oleks toodetud jätkusuutlikult. Seetõttu sobiski meile kõige paremini GreenCoat-i teras," selgitas renoveerimisprojekti koostanud KOKO arhitektide partner Andrus Kõresaar. 

Ehituse käigus pälvis GreenCoat kiidusõnu hea käideldavuse ja vähese soojuspaisumise tõttu, mis aitas hoida puhtaid jooni. Laiast värvivalikust valiti toon Mountain Grey, mis aitas luua hoones kasutatud teiste materjalidega harmoneeriva välimuse. 

Renoveeritud turuhoone pälvis Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidu 2017. aasta parima ehitusprojekti preemia.  

SSAB on Põhjamaades ja USA-s tegutsev teraseettevõte. Ettevõttel on töötajaid enam kui 50 riigis ja tootmiskeskused Rootsis, Soomes ja USA-s.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785