Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. oktoober 2018

Avati näitus sajandi parimatest ehitistest

Eesti Arhitektuurimuuseumi peanäitusesaalis ülevaatenäitus „100 ehitist – sada aastat. Eesti lugu ehitistes. 1918-2017”. Tegemist on näitusega Eestis viimase saja aasta jooksul ehitatud märgilistest hoonetest ja rajatistest.

Esinduslik žürii valis igat aastat esindama ehitise, mis parimal moel esindab seda aastat ja ajastut meie ajaloos.

Iga ehitise kohta on lühike ülevaatlik tekst ja fotod, nii tänapäevased kui ajaloolised. Lisaks on iga aasta kohta tausta loomas mõned olulisemad sündmused Eesti poliitika, kultuuri- ja majanduselu kohta, eriline tähelepanu on ehitusvaldkonnal. Iga objekti juures on ära toodud selle valmimisega seotud isikud ja organisatsioonid, arhitektidest ehitajateni.

Kõik näituse tekstid on eesti, inglise ja vene keeles.

Eesti Vabariigi sajandal aastal teostunud projekti algatajateks olid Eesti Ehitusettevõtjate Liit ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit. Kaks suurt Eesti ehitusala liitu kaasasid omakorda projekti elluviimisesse 35 enda liikmesettevõtet.

„100 ehitist – sada aastat” žüriisse kuulusid Meelis Einstein (Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhatuse esimees, AS Kunda Nordic Tsement tegevdirektor, žürii esimees), Jaak Huimerind (Eesti Arhitektide Liit, eestseisuse liige, AB Studio Paralleel OÜ), Ra Luhse, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liit, AB Luhse ja Tuhal), Vallot Mangus (Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhatuse liige, AS TMB nõukogu liige), Triin Ojari, Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor),  Sven Pertens (Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse liige, AS TREV-2 Grupp juhatuse esimees), Ivo Roolaht (Eesti Ehitusinseneride Liidu volikogu liige, Roolaht ja Partnerid OÜ), Erkki Suurorg (kuni 1.aprillini.2018 Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse liige ja AS Nordecon juhatuse liige, volitatud ehitusinsener), - Raul Vaiksoo (Eesti Arhitektide Liit, Raul Vaiksoo AB), Karl Õiger, ehitusteadlane ja ehitusinsener, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor.

Näituse tekstide autorid on Toomas Kään, Epp Lankots, Maris Mändel, Triin Ojari, Karin Paulus, Sander Sein, Robert Treufeldt, Madis Tuuder, Leele Välja, Mait Väljas. Näituse kuraator on Leele Välja. Graafiline kujundus on Andres Talilt ja ruumiline kujundus Johan Talilt.

Näitus „100 ehitist – sada aastat. Eesti lugu ehitistes. 1918-2017” on Eesti Arhitektuurimuuseumi peanäitusesaalis avatud 2. detsembrini.

Koos näitusega esitleti täisvärvitrükis 224-leheküljelist samanimelist raamatut, kus kõik tekstid on eesti, inglise ja vene keeles. Raamat on rikkalikult illustreeritud.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785