Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 5. oktoober 2018

Maakri tänavale kerkiva kõrghoone alt leiti Põhjasõja-eelseid esemeid

Autor: Urmas Kamdron
Maakri tänavale kerkiva kõrghoone Skyon tulevases asukohas viiakse läbi arheoloogilisi väljakaevamisi. Paari nädala jooksul on leitud haruldasi münte, pandlaid ja sõrmuseid, aga ka kahurikuul ja ainulaadne ahjukahli tükk.

Tulevane Skyon asub kunagise Härjapea jõe vasakkaldal, praeguse linnasüdame asemel oli seal kolm sajandit tagasi eeslinn. Pooleteist meetri sügavuselt, 17. sajandi kultuurikihist, leiti väljakaevamiste käigus majapõhi ning selle seest ja ümbert mitmeid ajalooliselt hindamatuid esemeid.

 

Väljakaevamisi läbiviiva Arheox OÜ juhi Rivo Bernotase sõnul on leitud kümneid münte, mis võib viidata sellele, et toona majas elanud inimesed peitsid oma varanduse näiteks ahju alla, ent osa väiksest aardest on mingil põhjusel maha jäänud. Hoone ise on kas purustatud või lammutatud.

 

„Iga leid on hindamatu väärtusega, sest lisab väikse killu Tallinna ajaloopuslesse,“ ütles Bernotas. „Huvitavamad leiud on olnud näiteks haruldane Tallinnas vermitud hõbeöör, kuldmündi kaaluviht, mille sarnast varem leitud pole, ning ahjukahli tükk, millist samuti Eestis seni esinenud pole. Eriline oli ka messingist noapea, mille ühel poolel püha neitsi Apollonia ja teisel apostel Toomas.“

 

Leid avab hämara laigu 

 

Kõik leiud puhastatakse, viiakse määramisele ja säilitatakse Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogus, misjärel saavad ajaloolased leidudega seotud andmeid asuda sünteesima ning analüüsima. Tulevase äri- ja büroohoone Skyon krundil teostatakse väljakaevamisi, sest tegemist on muinsuskaitsealaga ning mullu tehtud eeluuringud näitasid, et pinnases on peidus 17. sajandisse ulatuv kultuurikiht.

 

„Maakri tänava piirkond, eelkõige omaaegse Härjapea jõe paremkallas, on tänu arvukatele uusehitistele üsna põhjalikult läbi uuritud, kuid iga väljakaevamine ja leid on eriline, sest avab järjekordse hämara laigu,“ lausus Bernotas. „Pinnas viitab, et Maakri tn 30 krundi ala on keskajal olnud liigniiske, kuid 17. sajandi jooksul on piirkond muutunud püsivalt elamiskõlbulikuks ning sellest perioodist pärinevad ka esimesed viited kinnistu hoonestusest.“

 

Capital Milli ehitusjuhi Silver Neemelo sõnul jälgib arendaja väljakaevamisi suure huviga, sest iga päevaga saab selgemaks, mis tulevase pilvelõhkuja kohal kunagi on olnud.

 

„Skyon kerkib Tallinna südalinna ilmestama aastakümneteks, kuid nüüd on meil võimalik teada saada, milline oli elu siin sadu aastaid tagasi,“ märkis Neemelo. „Skyoni valmides soovime osa siit leitud esemeid oma fuajees eksponeerida, et ka hoones töötavad ja seda külastavad inimesed näeksid, mis siin kunagi on olnud.“

 

Aadressile Maakri 30 kerkiva 26-korruselise Skyoni kõrgus maapinnast saab olema 95 meetrit, mis teeb sellest piirkonna ühe kõrgema hoone. Skyoni arhitektuur jälgib Skandinaavia eeskujusid.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785