Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiiumaa spordikeskuse ehitus algab

Foto: Molumba
Valitsus kavandab 2019. aasta eelarveprojektis Hiiumaale spordikeskuse ehitamise osaliseks finantseerimiseks 2,9 miljonit eurot. Hoone projekteerimine ja ehitus algavad esimesel võimalusel ja ehitustööd eeldatavalt 2019. aasta teisel poolaastal.

Kultuuriminister Indrek  Saare sõnul on kultuuriministeerium jaoks olnud oluline aidata kaasa sellele, et head sportimistingimused peavad olema kõikjal Eestis ja Hiiumaa on ainuke maakond, kus puudub kaasaegne spordikeskus. "Spordikeskuse ehitamine avardab kõigi hiidlaste võimalusi tervislikumalt elada ja on oluline ka spordile laiemalt. Tasub meenutada, et suur osa Eesti edukatest sportlastest ei ole pärit suurtest linnadest ja nii võib just Hiiumaa spordikeskus luua need vajalikud tingimused, et sinna mõne aasta pärast trenni minev noor hiidlane toob tulevikus Eestile olümpiamedali,“ ütles Saar.

Rand ütles, et Hiiumaa spordikeskust kavandades on vald pidanud oluliseks, et rajatav spordikeskus oleks realistlik ja optimaalsete kuludega rajatav, mugav ja funktsionaalne lõppkasutajale, samuti energiasäästlik ja madalate ülalpidamiskuludega, et uue energiatõhusa spordikeskuse rajamisega kulud valla sporditaristu ülalpidamiseks ei suureneks.

Spordikeskuse projekteerimine algab esimesel võimalusel ja ehitustööd eeldatavalt 2019. aasta teisel poolaastal. Esmajärgus on kavas välja ehitada spordikeskuse esimene etapp, mis loob suures saalis võimalused korvpalli, võrkpalli, saalijalgpalli, saalihoki, mudelismi ja kergejõustiku – jooks, heited, hüpped – harrastamiseks ning lisaruumides jõu- ja fitnessitreeningute läbi viimiseks. Samuti ehitatakse ruumid noortekeskusele ja majutuskohtad laagrite läbi viimiseks.

Ligikaudne maksumus 6 miljonit

Spordikeskuse esimese etapina rajatakse 4300 m2 suurune hoone. Võttes aluseks ehitusettevõtjate indikatiivsed hinnapakkumised (maksumusega 1150 eurot ruutmeeter) on spordikeskuse esimese etapi orienteeruv maksumus 6 miljonit. Lõplik hind selgub, kui ehitusprojekt on valminud.

Hiiumaa valla eesmärk on ehitada välja kogu spordikeskus ja seega ka projekteeritakse keskus tervikuna. Vald tegeleb edasi teise etapi rahastuse leidmisega.

Kaasaegse spordikeskuse rajamine on Hiiumaa kontekstis vajalik, sest olemasolevad võimlad on väga kehvas seisukorras, väikesed ja nendesse ei suudeta juba täna mahutada kõiki kohapealseid tegevusi – näiteks puudub normaalmõõtmetega korvpalliväljak. Olemasolevate võimlate renoveerimine ei võimaldaks saavutada rahvusvahelistele ega ka Eesti tasemel nõuetele vastavaid sportimistingimusi ning viia läbi kõrgetasemelisi võistlusi. Samuti on olemasoleva amortiseerunud sporditaristu ülalpidamine kulukas.

Kevadel korraldas Hiiumaa vallavalitsus koos koos Eesti Arhitektide Liiduga Hiiumaa spordikeskuse arhitektuurivõistluse, mille tulemused kuulutati välja jaanipäeva eel. Konkursile laekunud 18 töö seast valiti parimaks ideekavand nimega Mardikas, mille autorid on Johan Tali, Karli Luik, Harri Kaplan, Mae Köömnemägi, Hawke Gihm ja Kirke Päss arhitektuuribüroost Molumba.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785