Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedo avab Hiinas puitmajade tehase

Vjatšeslav Leedo
Foto: Raul Mee
Suurettevõtja Vjatšeslav Leedo läheb tuleval nädalavahetusel Hiinasse puitdetailide ja puitmajade tehast avama, kirjutas Äripäev.

Leedole kuulub kokkupandavaid puitmaju ja nende elemente tootev Saare Erek AS, mis teenis möödunud aastal 5,89 miljonit eurot käivet ja see kasvas aastaga 12%. Ettevõtte ärikasum ulatus mullu aga 43 686 euroni, mis oli ligi 13 000 väiksem kui 2016. aastal.

Mullu kevadel valmis ettevõttel Shanghai külje all asuva uue Disney Maailma vahetus läheduses elementmaja, mis on mõeldud kohvik-restoraniks. 

Ust Aasia turule hakkas ettevõte avama neli aastat tagasi.

"Kolm aastat tagasi ettevõttes turge analüüsides sai selgeks, et kui aia- ja suvemajade tootmine on suunatud suuresti Lääne-Euroopa turule, element- ja moodulmajad lähevad Skandinaaviasse, siis Aasia suunal keegi väga ei toimetanud," rääkis Saare Ereki juht ja Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Kaarel Väer intervjuus Ehitusuudistele mullu suvel.

"EASi puidudelegatsiooni kaudu tekkis meil kontakt kohaliku müügiesindajaga, kellest saigi meie esindaja Hiinas. Aastate jooksul oleme meie õppinud tundma Hiina turgu, esindaja on jällegi puitmaja olemuse selgeks saanud," märkis Väer.

Väer rõhutas, et Hiina on suurte võimaluste turg, aga kiiret tulemust oodata ei tasu. „Meil läks esimeste tellimuste saamiseks kaks ja suuremamahulise koostöö alustamiseks kolm aastat,“ ütles ta.

Väer nentis, et Aasias võtab puitmajade müük ja turundus märksa kauem aega kui sellega juba harjunud Euroopas, kuid sellegipoolest tasub jääda kannatlikuks ja tuua Aasias suheldes esile Eesti puitmajatootjate tugevad küljed. „Kui klient pole huvitatud suvemajast, on ta ehk huvitatud element- või moodulkontseptsiooniga kortermajast. Siin tuleb jällegi mängu koostöö tootjate vahel, et suuremaid mahte täita,“ ütles ta. 

Väeri sõnul soosib puitmajade tootmist ja paigaldamist Hiinasse ka sealne muutunud seadusandlus, mis keskkonnaprobleemide, õhusaaste ja muu sellise tõttu sunnib näiteks puhkekülade ehitajaid rajama vaid puidust maju.

"Näen Hiina ja Aasia turgu tervikuna hea alternatiivina Skandinaavia turule, kus suur osa Eesti puitmajatootjaid praegu iga päev toimetab," ütles Väer.

Eesti Puitmajaliit osaleb partnerina Läti Kaubandus-Tööstuskoja juhitavas Central Balticu projektis „LEF Network to China: Läti-Eesti-Soome puidusektori koostöövõrgustiku eksporditugi Hiina turule“. Projekti eesmärgiks on Hiina turgu tundma õppida ja aidata ettevõtetel sealne müügivõrgustik välja arendada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785