Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 25. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis Ruhnu saare päikeseelektrijaam

Foto: Pixabay
Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green sai valmis Ruhnu saare päikeseelektrijaama, mis on üks osa unikaalsest taastuvenergial põhinevast Ruhnu energialahendusest.

Enefit Greeni juht Aavo Kärmas ütles, et Ruhnu saare päikeseelektrijaam on esimene etapp taastuvenergial põhinevast Ruhnu saare terviklahendusest. „Äsja valminud Ruhnu päikeseelektrijaam koosneb 600 päikesepaneelist ning selle võimsuseks on 150 kilovatti. Päikeseelektrijaamas toodetud elekter katab ligi kolmandiku Ruhnu saare elektrivajadusest,“ sõnas Kärmas. Ta lisas, et peatselt algavad tööd ka saarel asuva elektrituuliku rekonstrueerimiseks.

„Käesoleva aasta lõpuks on see regioonis unikaalne mandri elektrisüsteemist eraldatud ja taastuvenergial põhinev terviklahendus valmis ning üle poole saarel vajaminevast elektrist toodame taastuvatest allikatest,“ kõneles Aavo Kärmas. Et elektrivarustus oleks saarel tagatud igal ajahetkel ja iga ilmaga, jääb süsteemi toetama ka diiselgeneraator. Varasemalt toodeti kogu saarel tarbitav elekter diiselgeneraatori abil.

Lisaks päikesepaneelidele on energialahenduse osaks elektrituulik, akud ning automaatikaseadmed, mis võimaldavad süsteemi kaugjuhtimist. Enefit Greeni poolt rajatava tervikliku taastuvenergialahenduse väljundvõimsuseks on 160 kilovatti, mis on piisav kogu saare elektrivajaduse katmiseks. Elektrituuliku kasutuselevõtuks rekonstrueerib Enefit Green ühe 2007. aastal Ruhnule paigaldatud elektrituulikutest. Teine saarel olnud tuulik demonteeritakse. Päikeseelektrijaam asub Ruhnu lennuvälja läheduses. Taastuvenergialahenduse väljaehitamiseks investeerib Enefit Green ligikaudu 500 000 eurot.

Ruhnu saare aastane elektritarbimine on ligikaudu 450 megavatt-tundi. Ruhnu rahvaarv on 170, kuid püsielanikke on saarel mitu korda vähem. Saare pindala on ca 12 ruutkilomeetrit.

Enefit Green on Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõte. Enefit Green toodab energiat tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Ettevõtte tootmisüksusteks on Iru, Paide ja Valka elektrijaamad ning Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid. Lisaks kuulub Enefit Greenile Keila-Joa hüdroelektrijaam ja Estonia piimafarmi päikeseelektrijaam. Ettevõttes töötab üle 90 inimese.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785