Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 23. juuli 2018

Põlvamaal valmib kanepibetoonist näidissein

Autor: Pixabay
Juuli keskpaigast kerkib Kanepi valda bussiootepaviljoni kanepibetoonist näidissein. Tegemist on Eesti esimese avalikult nähtava kanepibetoonseinaga, mille eesmärgiks on tutvustada kodumaisel kiukanepil põhineva ehitusmaterjali omadusi ja potentsiaalseid kasutuskohti, kirjutas Postimees.

Sein valmib renoveerimisettevõtte Kuningpuu OÜ käe all, mille  eestvedajateks on Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala taustaga Kalev Kriis ja Markus Pau.

Ettevõtte üheks tegevusalaks renoveerimise kõrval on ka kiukanepil põhinevate ehitusmaterjalide arendamine Eestis. Kuningpuu osaniku ning Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias pärandtehnoloogia magistrikraadi omandava Markus Pau sõnul on kiukanepi kui ehitusmaterjali katuselevõtt oluline, kuna see aitab suurendada taastuval ressursil põhineva ehituse osakaalu ning panustada energiatõhusasse ja loodussõbralikku tulevikku.

Samuti aitab suures osas orgaanilise toormaterjali kasutamine vähendada ehitusjäätmete käitluskulusid ning sellest tulenevat koormust looduskeskkonnale. Eestis pole kanepibetoonist veel ühtki hoonet ehitatud, kirjutab Postimees.Kristo Anslani 2015. aastal Eesti Maaülikoolis valminud magistritöö "Tööstuskanepi omaduste uurimine ja kasutusvõimalused ehituses" andmeil sisaldab kanepisegu seinale (Wall hempcrete) kanepiluud, 25% sellest moodustab kustutatud lubi, et tugevamalt siduda kanepiosakesed üksteise külge, samas et isolatsiooni omadused jääksid heaks. Kanepisegu, mis paigaldatakse seina toimib hästi ka tuuletõkkena. Kanepisegu on piisavalt tugev, et anda puidule tugevust juurde, kui see on paigaldatud karkassi vahele, aga sellest ei saa tarindi kandvat osa. Segu soojuserijuhtivus ? = 0,17 W/m? ja tihedus 445 kg/m3 .

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785