Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 31. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitse- ja Tehnilise Järelevalve Amet ühinevad

TJA peadirektor Kaur Kajak.
Foto: Raul Mee
Valitsus kiitis heaks majandus- ja taristuministri ettepaneku ühendada Tarbijakaitseamet Tehnilise Järelevalve Ametiga eesmärgiga suurendada inimestele ja ettevõtetele pakutavate teenuste ja riikliku järelevalve võimekust.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson selgitas, et kuna ametid tegutsevad kattuvates valdkondades, on parimate kompetentside koondamine ühtsesse asutusse samm edasi efektiivse ja tõhusa riigivalitsemise suunal. Samuti on kahel ametil ühisosa teavitus-ja nõustamisteenusega seoses ja sageli on ka järelevalve objektid samad.

"Lähtume ametite ühendamisel riigireformi üldisemast põhimõttest vähendada dubleerimist riigiametis ning tõsta avalike teenuste kvaliteeti," ütles Simson.

Minister lisas, et tööprotsesside ühtlustamine parendab koostööd ja tõhustab riikliku järelevalvet ning vähendab halduskoormust nii ametitele kui ka klientidele.

TJA peadirektor Kaur Kajaku sõnul on ühendameti loomise kasutegurid väga laiapõhjalised ja kõiki osapooli hõlmavad.

„Ühe väikese riigiameti tegevuse ümberkorraldamine ei loo enam efekti ja lisandväärtust ei riigile, ettevõtjale ega kodanikele. Loodav ühendamet ja selle suurenev kompetentsipagas ning tegevushaare annab aga eeldused nii teenuste paremaks kättesaadavuseks ja nende kvaliteedi tõusuks kui ka senisest märksa paindlikumale ja efektiivsemale ressursi kasutusele. Nende eesmärkide saavutamiseks pean esmaseks väljakutseks sünergia ja parimate koostöö- ning juhtimismudelite loomist ühendameti meeskonnas – see on edukuse ja jätkusuutlikkuse üks võtmetegur,“ lisas Kajak.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste selgitas, et tarbijakaitse valdkond on muutumas EL ühistururul kauplemise turvalisuse ja usaldusväärsuse  üheks oluliseks garandiks, mistõttu ootused ühendametile on samuti seatud väga kõrgele.

„Juba täna kaldub tarbijakaitse väljakutsete teravik nii siseriikliku kui piiriülese kauplemise järelevalves geograafiliste piirangutele, ebaausate kauplemisvõtete rakendamisele e-kaubanduses aga ka nn tellimuslõksudele, andmete väärkasutamisele, reklaamile ja kauplemisele sotsiaalmeedias jmt küsimuste lahendamisele,“ rääkis Sooniste.

Ta lisas, et lähiaastate perspektiiv nõuab ühendametilt lisaks tugevale õigusalasele oskusteabele ka majandusanalüütilist ja IT-kompetentsi, mida peab toetama tugev tehniline baas.

„Usun, et ametite ühendamisest tekkiv sünergia ja mastaabisääst võimaldab nimetatud väljakutsetele kohaseid lahendeid ja ressursse pakkuda,“ ütles Sooniste.

Uue ameti nimeks saab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve amet ja see alustab tööd 2019. aasta 1. jaanuarist. Tarbijakaitseameti ühendamisel Tehnilise Järelevalve Ametiga jääb loodav amet täitma kõiki seni kahel ametil lasuvaid põhifunktsioone.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785