26. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnikaülikoolis tutvustati teedrajavat veepuhastust

Foto: Pixabay
Tehnikaülikoolis esitleti uudset veepuhastustehnoloogiat ning -filtrit, mille abil saab saastunud veest eraldada näiteks raskemetalle ning radioaktiivseid aineid.

Uudset filtrit tutvustasid professor Erwan Rauwel ning vanemteadur Protima Rauwel Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledžist. Filtrit saab kasutada vee puhastamiseks erinevate tehnoloogiatega ning erinevates seadmetes. Uudse lahenduse on välja töötanud nanotehnoloogia ja materjaliteaduse uurimisgrupp TTÜ Tartu Kolledžist. 

Uuenduse aluseks on aktiivse nanomaterjaliga kaetud liivaterad. Tehnoloogia võimaldab tõhusalt puhastada näiteks kaevandustest ja tehastest pärit tugevalt saastunud vett, kuid seda saab edukalt kasutada ka põhjavee puhastamiseks, kuna selliste mineraalainete nagu magneesiumi, kaaliumi või kaltsiumi sisaldust filtreerimine ei muuda.

Panustab ringmajandusse

Tehnoloogia väljatöötaja, professor Erwan Rauwel rõhutab: „Uudne filter on korduvkasutatav ning panustab olulisel määral ringmajandusse, kuna ka eraldatud metalle on võimalik pärast väljapuhastamist taaskasutada. Esitlusel näitavad teadlased, kuidas meie filter eraldab veest rauda ja mangaani – kahte Eesti põhjavees väga palju esinevat elementi, mille liiga suur sisaldus mõjutab oluliselt joogivee kvaliteeti.” Demol filtreeritakse raua ja mangaanirikast vett, millega on Eestis mitmel pool probleeme. Algselt on raudkloriidirikas vesi kollane ning kaaliumpermanganaadi lahus lilla. Pärast filtri läbimist on vedelikud värvusetud.Uus filter võimaldab välja vahetada kallimad ja väheefektiivsed veepuhastussüsteemid, kuid sellega saab edukalt täiendada ka olemasolevaid veepuhastusseadmeid. Tehnoloogia turustamiseks on selle autorid loonud idufirma PRO-1 NANOSolutions, mis on koos TTÜ-ga ka leiutise omanik. Ettevõte teeb koostööd India ettevõttega Janajal ning Hiina ettevõttega Leautus. Eelläbirääkimised on käimas ka Eestis joogivee ning keskkonnatehnoloogiliste lahendustega tegelevate ettevõtetega. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785