Sõpruse Ärimaja katusel valmis päikeseelektrijaam

Foto: Kapitel/Tiit Veermäe

Energiateenus lõpetas Tallinnas Sõpruse puiesteel asuva Sõpruse Ärimaja katusel 69,7 kW-se päikeseelektrijaama ehituse. Planeeritud elektritoodang on 61 MWh aastas ja jaama eeldatav eluiga vähemalt 25 aastat.

Päikesejaam lisandus juba hoonesse varem paigaldatud elektri ja soojuse koostootmisjaamale. Jaamade summaarne elektriline nominaalvõimsus on ligi 125 kW-i. 

Otseliiniga päikeseelektrijaama projekti lihttasuvusajaks on planeeritud kaheksa aastat. Jaamas kasutati Vikram Solari päikesepaneele, Huawei invertereid ning Aerocompacti kinnitusi. 

"Kuna koostootmisjaam toodab peamiselt talvisel perioodil, on selline kombinatsioon ideaalne saavutamaks maksimaalselt aastaringset lokaalset elektri tootmist. Tegu on ilmselt esimese hoonega Eestis, kus nii päikeseelektri- kui koostootmisjaam ja mis varustavad hoonet elektriga läbi otseliini. Selline lahendus võimaldab elektri tootmise toetust saada kogu toodetud elektrienergia kohta," ütles Energiateenuse arendusjuht Criss Uudam.

25 000 m2 suuruse kogupinnaga A-klassi Sõpruse Ärimaja valmis 2007. aastal. Hoones on eri suurusega büroopinnad, esimesel korrusel asuvad äriruumid ja bistroo. Hoone arhitekt on Peep Urb ja selle ehitas Merko Ehitus Eesti. Hoone kuulub kinnisvaraettevõttele Kapitel, mis tegeleb ärikinnisvara projektide juhtimisega nii arendaja, investori kui ka haldaja rollis.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785