Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõpruse Ärimaja katusel valmis päikeseelektrijaam

Foto: Kapitel/Tiit Veermäe
Energiateenus lõpetas Tallinnas Sõpruse puiesteel asuva Sõpruse Ärimaja katusel 69,7 kW-se päikeseelektrijaama ehituse. Planeeritud elektritoodang on 61 MWh aastas ja jaama eeldatav eluiga vähemalt 25 aastat.

Päikesejaam lisandus juba hoonesse varem paigaldatud elektri ja soojuse koostootmisjaamale. Jaamade summaarne elektriline nominaalvõimsus on ligi 125 kW-i. 

Otseliiniga päikeseelektrijaama projekti lihttasuvusajaks on planeeritud kaheksa aastat. Jaamas kasutati Vikram Solari päikesepaneele, Huawei invertereid ning Aerocompacti kinnitusi. 

"Kuna koostootmisjaam toodab peamiselt talvisel perioodil, on selline kombinatsioon ideaalne saavutamaks maksimaalselt aastaringset lokaalset elektri tootmist. Tegu on ilmselt esimese hoonega Eestis, kus nii päikeseelektri- kui koostootmisjaam ja mis varustavad hoonet elektriga läbi otseliini. Selline lahendus võimaldab elektri tootmise toetust saada kogu toodetud elektrienergia kohta," ütles Energiateenuse arendusjuht Criss Uudam.

25 000 m2 suuruse kogupinnaga A-klassi Sõpruse Ärimaja valmis 2007. aastal. Hoones on eri suurusega büroopinnad, esimesel korrusel asuvad äriruumid ja bistroo. Hoone arhitekt on Peep Urb ja selle ehitas Merko Ehitus Eesti. Hoone kuulub kinnisvaraettevõttele Kapitel, mis tegeleb ärikinnisvara projektide juhtimisega nii arendaja, investori kui ka haldaja rollis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785