Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 11. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RKAS osaleb parimate energiatõhususe lahenduste kaardistamisel

Foto: Raul Mee
Riigi Kinnisvara osaleb Euroopa territoriaalse koostöö ehk Interregi projektis EFFECT4Buildings. Projekti eesmärk on suurendada Läänemere piirkonna avalike hoonete energiatõhususe valdkonna arenguvõimalusi. Sihtrühmaks on avalik-õiguslikud kinnisvaraomanikud, kes omavad teadmisi hoonete energiatõhususe arengutest ja võimalustest, kuid ei ole täna neid praktikas laialt kasutanud.

Ettevõtmise tulemuseks on projektis osalevate partnerite senise kogemuse vahetamine ja parimate lahenduste kaardistamine. Lisaks analüüsitakse piirkonnapõhiselt erinevaid rahastamismeetodeid, eesmärgiga vähendada kinnisvaraomaniku investeeringute riski, hõlbustada investeeringute saamist ja suunata sobiva rahastamismeetodi valikul.

Rahastamismeetodite ja abivahendite all vaadeldakse näiteks tasuvusaja arvutusi (energia kui teenuse rakendamise analüüs, eesmärk energiasäästu saavutamine ning hoone omanikku huvitav lisaväärtus (näiteks sisekliima paranemine, parem energiamärgise klass vms), mille juures kogu investeering kaetakse energiamaksumuse vähenemise arvelt; võimalusi rohelise üürimudeli (rentniku huvi ja valmidus energiat säästa koostöös hoone omanikuga) rakendamiseks ja majanduslikke mudeleid energia üheaegseks tootmiseks ja tarbimiseks.

EFFECT4Buildings projekti on kaastatud üheksa partnerit 7-st Läänemere-äärsest riigist: Rootsi (2), Soome, Norra, Läti, Taani, Poola ning Eesti (Riigi Kinnisvara AS ja Tehnopol). Projekt kestab kolm aastat ning projekti rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ning partnerite omafinantseeringust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785