Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 5. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majatootjad ühendasid Norra suurprojektiks jõu

Foto: Tööstusuudised.ee
Moodulmajade tootja Q-haus Baltic sõlmis mullu novembris Norras suurlepingu 48 maja tootmiseks ja tarnimiseks. Suurprojektiga on seotud kokku neli Eesti majatehast, kirjutas Tööstusuudised.ee.

Ettevõte sõlmis mullu novembris lepingu suure Norra peatöövõtja AF Gruppeniga. AF Gruppeni klient ehk majade lõpptellija on aga OBOS, kelle kujul on tegemist riigi osalusega kinnivaraettevõttega ja ühtlasi kõige suurema kinnisvaraomanikuga Norras, kirjutas Tööstusuudised.ee.

Lepingu väärtus on muljetavaldav ja jääb Q-haus Baltic OÜ tegevjuhi ja omaniku Reino Sootsi sõnul nelja miljoni euro kanti. Loomulikult oli tahtjaid teistegi riikide tootja hulgas. “Ma ei tea, kes Eesti firmadest veel pakkumise tegid, kuid tean, et kindlasti oli üks Norra firma ja üks Läti firma,” märgib Soots. Eestisse ei toonud seda lepingut aga mitte hind, vaid usaldusväärsus, usub ta.

Reino Sootsi sõnul on Eesti tootjate majade kvaliteet ja tehnilised lahendused Skandinaavia tootjate majadest paremad. “Eesti majatehased on üldjuhul Skandinaavia tehastest sammukese võrra ees. Hinnavahet meil enam pole, aga majade valmidusaste on parem, tehnoloogiline tase on parem ja ka inseneritöö on oluliselt detailsem,” toob Soots välja Eesti toodangu trumbid.

Hinnavahet Eesti ja Skandinaavia toodangu vahel pole Sootsi sõnul nüüdseks pea aasta, sest meie tooraine ja tööjõukulud on teinud viimase aastaga tugeva hüppe. “Tootjana näen, et me kõik oleme seoses kulude kasvuga oma hindu tõstnud ja erilist hinnavõitlust Eesti tootjatel omavahel pole,” kirjeldab Soots turuolukorda ja lisab, et Eesti majatehastel läheb hetkel järjest paremini ja kõigile jagub tööd piisavalt.

Majatootjad ühendasid jõud

Projekti kuuluvad majad on väga erinevad. Osad on kivi- ja osad laudisest fassaadiga. Osad on kortermajad, osad eramud. Betooni kasutatakse ainult vundamendi tegemiseks, ülejäänu koosneb moodulitest.

Kuna projekt on sedavõrd suur, kaasas Q-haus abi ka väljaspoolt. “Meie tootmine saab projektiga kenasti hakkama, sest meil on head partnerid, kes aitavad toota. Abiks on Pinska OÜ, Nordic Houses KT OÜ ja Welement AS,” kiidab Soots.

Nelja tehase ühisel jõul on tootmine praeguseks niikaugel, et alates 2017. aasta novembri lõpust on kolme ja poole kuuga 36 maja ehk 70% mahust tehtud.

“Tarnitud majadel käivad praegu lõpetustööd. Viimased tarned teeme mais ehk 12 maja tarnime selleks ajaks ära ja siis jääb veel viimistleda väljast ja seest. Projekti lõpetame augustiks,” ütleb Soots.

Loe pikemalt Tööstusuudised.ee-st.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785