29. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liginullenergia: nutame, aga teeme ära

Foto: Pixabay
Konverentsil Säästlik hoone peetud arutlusringis otsiti vastust küsimusele, kas 2020. aasta algul kehtima hakkav üleüldine liginullenergiahoonete nõue võib põhjustada ehitusmahtude langust või mitte ja kuidas ehitus- ja kinnisvaraettevõtted valmistuvad üleminekuks liginullenergiahoonete ehitamisele.

Arutelus osalesid AU Energiateenuse juht Aivar Uutar, 1Partner Advisory juhtivpartner Erkki Ääremaa ja Adven Eesti energialahenduste ekspert Kevin Vaher. Vestlust juhtis kinnisvaraarendusettevõtte Kapitel arendusprojektide juht Rait Riim.

“Liginullenergianõuete pärast ei juhtu küll midagi. See, kas majandustsükkel on nende jõustumise ajal faasis, et kortermaju ehitatakse palju, või ei ole, on tingitud paljudest muudest asjadest,” ütles Erkki Ääremaa. 

Ääremaa tunnistas, et ühtegi konkreetset tegevust nende ettevõttes sellega seonduvalt plaanis pole. “Praegustest normatiividest tulenedes arvan, et saame oma energiaklassi üsna kergelt C-st B-sse. Siis on vaja minna veel 20 pügalat, et saada A-sse,” nentis ta, et erilisi ettevalmistusi selleks ei tehta. “Oleme kõik üle elanud, elame ka selle,” kinnitas Ääremaa ettevõtte suhtumist.

Aivar Uutar lisas, et hädaldamist kuuleme sellele teemal arvatavasti  omajagu. “Usun, et nuttu ja kisa tuleb palju ja proovitakse erineva nurga alt enda positsiooni kindlustada, aga suures pildis läheb elu edasi. Nutetakse, aga ollakse valmis,” kommenteeris ta küsimust, kuidas ehitus- ja kinnisvarasektor on liginullenergianõueteks valmis.

Adven Eesti energialahenduste eksperdi Kevin Vaheri sõnul on ärikinnisvara puhul liginullenergianõuete kehtima hakkamisest tulenevad tegevused marginaalsed. “Vabaturumajandus reguleerib kommertsvaldkonna ise ära,” märkis ta.

Vaher lisas, et kui elamusektoris ja eraisiku jaoks on pikema vaate võtmine lihtsam – hoone elukaar on paarkümmend aastat –, siis ärikinnisvara korral on see tunduvalt keerulisem.

Kuula edasi saatest. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785