Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vana kaevanduse kohale ehitatud majad jätkavad vajumist

Foto: TJA
Tehnilise Järelevalve Ameti tellimusel valminud kolme Kohtla-Järve Järve linnaosas asuvate kortermajade erakorraline audit tuvastas, et altkaevandatud aladel paiknevad majad on saanud pinnasekihtide liikumise tõttu kahjustusi ja nende seisukord vajab edasisi uuringuid.

Auditi eesmärgiks oli kontrollida altkaevandatud aladele ehitatud kortermajade seisukorda ja kahjustusi, mis on tekkinud pikaajaliste vajumiste tõttu. Audit viidi läbi ajavahemikul november 2017 kuni veebruar 2018. Auditi tulemusi ja edasisi tegevusi tutvustasid TJA ja Eesti Geoloogiateenistus täna Kohtla-Järve linnale ja elanikele.

Auditi objektideks olid Katse tn 7, Sinivoore tn 7 ja Sinivoore tn 13 kortermajad. Need hooned on rajatud altkaevandatud alale eksperimentaalkorras eriprojektide järgi ja erilahendusi kasutades. Hoonete ehitamisel arvestati nende vajumisega tulevikus.

Audit tuvastas hoonetel kahjustusi, mis on osaliselt põhjustatud sügavamate pinnasekihtide liikumisest. Kõige paremas seisukorras on auditeeritud hoonetest Katse tn 7 kortermaja. Sinivoore tn 7 ja Sinivoore tn 13 korterelamutel täheldati väliste ja keskmiste pikikandeseinte erinevad vajumised ning sellest tulenevad ja eelkõige trepikodades avalduvad praod. Auditi käigus tuvastati, et hoonete vajumine jätkub vähesel määral.

Hoonete olukord vajab edasisi uuringuid. Kuna pragude tekkimine on osaliselt põhjustatud sügavamate pinnasekihtide liikumisest, on eelkõige vajalik selgitada välja maa-alune olukord. Selleks viib Eesti Geoloogiateenistus 2018. aastal läbi kõnealuses piirkonnas georadari uuringu endise kaevanduse katendi rikutuse tuvastamiseks. Georadari uuringu tulemustest lähtuvalt puuritakse ühe auditeeritud hoone ümbrusesse puuraugud maa-aluste uuringute läbiviimiseks ning lisaks kaevatakse lahti sama hoone vundament selle seisukorra hindamiseks. Paralleelselt jätkab TJA hoonete seisukorra ja vajumiste jälgimist.

Kohtla-Järve Järve linnaosa Outokumpu piirkond asub endise Kukruse kaevanduse kohal ehk tegemist on altkaevandatud piirkonnaga. Kukruse kaevandus tegutses aastatel 1916-1968 ning eelpool nimetatud piirkonnas tehti kaevandustöid aastatel 1949-1951. Eksperimentaalkorras korterelamute ehitamist samale alale alustati aastal 1963 ning viimased korterelamud valmisid 1975.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785