Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidueksport tegi kõigi aegade rekordi

Parim masintoodetud palkmaja 2017 Finnlog Groupilt.
Foto: Marina Suvoroff
2017. aastal ületas puidu ja puittoodete eksport esmakordselt 2 miljardi euro piiri. Võrreldes 2016. aastaga kasvas eksport 11% ning jõudis 2,12 miljardi euroni. Enim eksporditi puidust kokkupandavaid ehitisi, saematerjali ja ehitusdetaile. Valdkonna import oli 2017. aastal 687 miljonit eurot, teatas Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul näitab ekspordi kasv, et välispartnerid hindavad Eestis loodud puittooteid. “Eesti puittooted konkureerivad maailmas väga edukalt selliste riikidega nagu Saksamaa, Austria, Rootsi ja Soome. Oleme paarikümne aastaga ehitanud üles valdkonna, kus oleme maailmas juhtivate tootjate ja arendajate seas,” sõnas Välja. Ta lisab, et Eesti on ekspordimahtude arvestuses olnud aastaid Euroopa suurim puitmajade eksportöör.

Norrasse 14-korruselise puidust korruselamu ehitanud Kodumaja AS juhataja Andrus Leppiku sõnul on Eesti puitmajade ekspordivõimekus tõesti märkimisväärne. “Eestis valmistatud puitmaju eksporditakse kõige enam Skandinaaviasse, kelle enda puidutööstus on samuti kõrgelt arenenud. Eksport neisse riikidesse on Eesti ettevõtetele suur tunnustus,” lisas Leppik.

Eesti suurimad puidu ja puittoodete sihtriigid on Skandinaavia maad, kuid samuti Suurbritannia ja Saksamaa. Peamiste impordipartneritena kerkivad esile Skandinaavia maad, Venemaa ning Baltimaad. Olulisemateks impordiartikliteks on seejuures saematerjal, paber, papp ning puitmööbel ja selle osad. Sektoril tervikuna oli 2017. aastal positiivne kaubandusbilanss koguni 1,43 miljardit eurot.

Metsa- ja puidutööstus on lisaks Eesti ekspordi edendamisele ka märkimisväärne tööandja: sektori tööhõive moodustab 6% kogutööhõivest, andes tööd peamiselt tõmbekeskustest väljaspool asuvates maapiirkondades.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785