Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. märts 2018

Betoonitootmises valitseb mõõdukas rahulolu

Autor: Andras Kralla
Eesti Betooniühingu tegevdirektor Toomas Vainola ning ASi Betoonimeister juhataja Kalle Suitslepp kinnitasid 8. märtsil eetris olnud Äripäeva raadiosaates “Eetris on ehitusuudised”, et ehitussektor üle kuumenenud kindlasti ei ole. Betoonitootmise spetsiifikast, ekspordist ja ka piiriülesest kaubandusest selgus nii mõnigi ootamatu fakt.

Kuigi kogu ehitusturg kasvas statistikaameti andmete põhjal eelmisel aastal ligi viiendiku, tõdes Vainola, et seda hinnates tuleb vaadata ka tausta. “Loomulikult on selline kasv rõõmustav, aga taust on ka oluline. Näiteks neljal eelmisel aastal oli ehitusturg surutises, millest kaks olid ka langusaastad. Seega, ehitusbuumiks või veelgi enam, ehituskriisiks praegust olukorda küll nimetada ei saa,” oli Vainola kindel.

Küsimusele projekteerijate puudusest, hinnatõusust kui ka tööjõupuuduse probleemidest vastas Kalle Suitslepp, et ostjale on alati kaup kallis ja müüjale odav. “Kui aga vaadata Betoonimeistri müüginumbreid, siis viimase kümne aastaga on meie hinnad tõusnud kokku vähem kui 10 protsenti,” ei varja Suitslepp.

“Vahepeal oli kõigil betoonitootjatel ja ehitajatel raske periood, kus mahud kukkusid üle poole. Kui kuskil mujal sektoris oleks kukkumine rohkem kui 50%, ei oleks see kriis, vaid kollaps.” Peaaegu kõik ehitusfirmad jäid aga ellu, ütles Suitslepp mõõduka uhkusega. Selleks kasutati erinevaid meetmeid ja hoiti kulusid kokku. “Nüüd hakkame jõudma mahtude poolest sinna, kus olime aastal 2006. Hinna osas võib öelda, et kaubabetooni hind eelmisel aastal näiteks isegi langes,” märkis ta. 

Kuula pikemalt saatest.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785