Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 23. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

T1 saab kütte ja jahutuse Advenilt

T1 ehitus.
Foto: Raul Mee
Eesti suurimaid energiatootjaid Adven sõlmis lepingu sügisel Tallinnasse valmiva kaubanduskeskuse T1 soojus- ja jahutusenergiaga varustamiseks. Pro Kapitali arendatava kaubanduskeskuse energiatootmise seadmetesse investeerib energiaettevõte kokku enam kui 1,3 miljonit eurot.

Kahekümneks aastaks sõlmitud koostöölepingu raames toodetakse igal aastal hinnanguliselt rohkem kui 3,5 gigavatt-tundi jahutusenergiat ja rohkem kui 5 gigavatt-tundi soojusenergiat. Tallinna südalinna kerkiva T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskuse jaoks toodetavad energiamahud on võrreldavad väiksema asula soojusenergia tarbimisega, kuid hoone 130 000 ruutmeetrist pindala arvestades on tegu efektiivse energialahendusega. 

 

“Põhjamaade ettevõtted on mõistnud, et konkurentsis püsimiseks peab isegi meie kliimas jahutusenergia tootmine olema väga efektiivne ja üha enam pööratakse sellele tähelepanu ka Eestis. Uue kaubanduskeskuse energiatootmine on hea näide sellest,” selgitas Adveni teenindusvaldkonna juht Toomas Kundla. „Oma Rootsi ja Soome kogemusele tuginedes prognoosime, et lähiajal hakatakse sarnaselt soojussüsteemide arendamisele tähelepanu pöörama ka nutikate jahutussüsteemide arendamisele kasutades selleks kaasaegset ärimudelit, kus kaasatakse oma ala professionaalid,“ lisas Kundla.  

 

Adven toodab täna Eestis erinevatel objektidel juba ligi viie gigavatt-tunni mahus jahutusenergiat. Soomes toodab ettevõte jahutusenergiat enam kui 40 gigavatt-tundi seitsmes erinevas jahutusjaamas. Tänu kontserni kogemustele Soomes ja Rootsis saavad ka Eesti ettevõtted võtta kohe üle testitud nutikad lahendused, mis aitavad kulusid juhtida.

 

“Olles küll kõik kütte- ja jahutusprotsessid hoolikalt läbi mõelnud tähendas Adveni kaasamine meie energiatootmisse rahvusvahelist kogemust. Sellega on meile tagatud süsteemide pikaajaline töökindlus, mis toob kaasa ka halduskulude kokkuhoiu,” selgitas Pro Kapital Grupp juhatuse liige Allan Remmelkoor energia tootmise usaldamist teenusepakkujale.

 

Adven alustab soojus- ja jahutusenergia tootmisega enam kui 130 000 ruutmeetrise pindalaga kaubanduskeskuses T1 alates 2018. aasta septembrist.

 

Eesti üks suurim soojus- ja jahutusenergia tootja Adven tegutseb kaheksateistkümnes kaugküttepiirkonnas üle Eesti. Ettevõte pakub energialahendusi tööstus- ja teenindussektoris, varustab soojusega era- ja ärikliente ning tegeleb maagaasi jaotamise ja müügiga. Ettevõttes töötab 75 inimest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785