17. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavu on Euroopa ehitusinseneride aasta

Foto: EEL
Euroopa Ehitusinseneride Nõukogu (ECCE) on otsustanud kuulutada 2018 aasta Euroopa ehitusinseneride aastaks (2018 EYCE). Euroopa ehitusinseneride aasta eesmärk on tugevdada ehitusinseneride kui inimeste elustandardite parandaja rolli ühiskonnas, tunnustada ehitusinseneride ametit Euroopas ja rõhutada ehitusinseneride keskset rolli ühiskondi puudutavate väljakutsetega tegelemisel.

Iga riigi sotsiaalne, majanduslik ja kultuuriline areng oleks võimatu ilma ehitusinseneride haridusele, erialateadmistele ja kogemustele tugineva panuseta. Nende tegevuste mõju väljendavad erinevat tüüpi ehitised ja rajatised. Avalikkuse usaldus ehistusinseneride töö vastu on väga suur ning neil lasub tõsine vastutus ehitiste ja rajatiste turvalise kasutamise ees. See ehitusinseneride ühiskondlikku rolli puudutav tahk on küll väga oluline, kuid jääb tihti tähelepanuta.

Maailm muutub järjest enam ja järjest linnastunumaks, mis omakorda toob kaasa ennenägematuid sotsiaalseid, majanduslikke ja keskkonda puudutavaid väljakutseid. Lisaks sellele ei saa me unustada kliimamuutuste mõju ja keskkonnaseisundi halvenemist. Igal ehitusinseneeria valdkonnal on omad katsumused, millega neil silmitsi seista tuleb, kusjuures transporti, energiat ja vett puudutavad teemad tõusetuvad erilisse fookusesse. Ehitusinsenerid peavad hakkama tegelema ülesannetega, mis nõuavad selliste taristute loomist, mis oleksid ühtaegu nii jätkusuutlikud kui ka uutele väljakutsetele vastupidavad.

Tulekul ülemaailmne inseneeria kongress

 2018 EYCE avalöök tehti 2. detsembril Küprosel ning ehitusinseneride aasta kulmineerub sügisel Londonis, kus peetakse üleilmne inseneeria kongress - Global Engineering Congress. Kongress on eelkõige pühendatud maailma vanima inseneride organisatsiooni, Ühendkuningriikide ehitusinseneride organisatsiooni ICE (Institution of Civil Engineers), 200ndale aastapäevale. Samas peetakse ka WEFO (World Federation of Engineering Organizations) 50ndat aastapäeva.

Kongressi ajal toimub kolmepoolne koostöö kohtumine Ameerika Ehitusinseneride Ühingu ASCE (The American Society of Civil Engineers), Kanada Ehitusinseneride Ühingu CSCE (Canadian Society for Civil Engineering) ja ECCE (European Council of Civil Engineers) vahel.

2018 EYCE egiidi all peetavatest sündmustest ei jää puutumata ka Eesti. Nimelt korraldab Eesti Ehitusinseneride Liit sel puhul rahvusvahelise konverentsi „Civil Engineering and Cultural Heritage“. Teemavalik ei ole juhuslik, kuna 2018 on UNESCO poolt kuulutatud Euroopa kultuuripärandi aastaks. Konverents tõotab tulla põnev, kuna kavas on käsitleda ehitusinseneride kompetentsi ja vastutusega seotud küsimusi kultuuriväärtuste renoveerimisel ning erinevate riikide kogemusi kultuuriväärtuste ja muuhulgas antiikaja ehitiste renoveerimisel.

2018 EYCE sündmuste kava, mida aja jooksul täiendatakse, on leitav ECCE kodulehel http://www.ecceengineers.eu/. Samas on ka ehitusinseneride aasta jooksul võimalik tasuta allalaadida ECCE poolt välja antud raamatuid „Civil Engineering Heritage in Europe" ja "Footbridges - Small is beautiful". Viimases on ka näiteid Eestis asuvatest jalakäijate sildadest.

 

Autor: Andres Piirsalu, ECCE ja EELi juhatuse liige

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785