Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 1. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siimeoni kiriku restaureerimisel kasutatakse uudset tehnoloogiat

Foto: Wikimedia
Kesklinna sadama piirkonnas Ahtri tänava ääres asuvas Püha Siimeoni ja Hanna kirikus kasutatakse interjööride restaureerimisel Eestis unikaalset tehnoloogiat, mille katsetamine annab väärtuslikke teadmisi teistegi puukirikute taastamiseks.

„Siimeoni kiriku siseruumides tehtavate taastamistööde käigus saadakse muuhulgas väärtuslikke teadmisi ka Tallinna vanima puukiriku – Kaasani kiriku – interjööride restaureerimiseks,“ ütles abilinnapea Andrei Novikov ning lisas, et Kaasani kiriku interjöörides säilinud erinevatest ehitusperioodidest pärit ulatuslike maalingute  restaureerimist on plaanis linna rahalisel toel alustada järgmisel aastal.

Püha Siimeoni ja Hanna kiriku taastamine ja ehitusloo välja selgitamine algas 2001. aastal. Kirikuks taastamisel sai hoone tagasi ka torni ja algse ilmega fassaadid. Kiriku krohvitud ja maalingutega kaetud interjööride taastamise põhjaliku tööga jõuti lõpule 2005. aastal. „Paiknemine tiheda liiklusega Ahtri tänava ääres on puidust kiriku krohvitud siseviimistluse säilimiseks ebasoodus,“ nentis linna muinsuskaitseosakonna juhataja Boris Dubovik. „Seetõttu tulinüüd taastamistööd kümmekond aastat hiljem uuesti ette võtta.“

Krohvi taastamise katsetöötehtikäesoleva aasta algul, esmalt selgitati välja kõige sobivamad materjalid ja meetodid. Tiheda liiklusega tänava ääres asuvas puithoones krohvikihtide taastamisel on suureks probleemiks vibratsioon, mis siseviimistlust aeglaselt, kuid kindlalt lagundab. Lahenduseks on mõranenud kohtadest krohvikihtide eemaldamine ja nende tagasi paigaldamine elastse sideainega, mis leevendab vibratsiooni mõjusid. Neis kohtades, kus krohvikiht on suuremate tükkidena säilinud, ei ole esialgu vajadust ega põhjust seda eemaldada. Tegemist on n-ö sümptomaatilise meetodiga, mis tähendab et kiriku interjööride seisukorda tuleb ka edaspidi pidevalt jälgida.

Püha Siimeoni ja Hanna kirik on Eesti üks vanemaid säilinud puukirikuid, mis ehitati vene mereväelaste õigeusu kogudusele 1750. aastatel. Kirikut on mitu korda remonditud ja ümber ehitatud. 1919. aastal  kolis sealt vene mereväelaste kogudus välja ning asemele tuli eesti apostlik õigeusu kogudus, kelle valduses on kirik ka praegu. 1963. aastal pidi kogudus kirikust lahkuma ja hiljem tegutses seal võimla, kiriku torn lammutati ning fassaadidelt eemaldati ristid ja kõik muu varasemale funktsioonile viitav atribuutika.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785