Kodumaine mobiilirakendus aitab ehitusplatsil ohutust tagada

Eesti ettevõte Kugerliivastepihiir on loomas mobiilset rakendust eTOM, mis aitab läbi viia ehitusplatsi üldkontrolli, fikseerida tähelepanekuid ja kitsaskohti, neid liigitada ja arusaadavaks muuta, korralikult dokumenteerida ning kogu ehitusaja vältel mugavalt võrrelda.

Eesti on kehva tööohutuskultuuri ja arvukate tööõnnetuste poolest Euroopa Liidus üks kehvemaid riike. 

Tööinspektsiooni koostatud 2016. aasta töökeskkonna ülevaatest selgub, et eriti halb on olukord ehitussektoris – raskete tööõnnetuste ja surmajuhtumitega on ehitussektor olnud pikki aastaid väga viletsas valguses. Selleks, et need inimesed, kes on leidnud rakenduse ehitussektoris, saaksid töötada ohutult ja vigastusteta, peavad ehitusjuhid täpselt teadma, mis ehitusplatsil toimub ja mis ohuolukordi põhjustab.

„Liiga palju võib kuulda põhjendamatuid väiteid, et pole raha ja tööohutuse üldkontroll koos kaanevate tegevustega võtab liiga palju aega. Mobiilne rakenduseTOM on uus eestlaste loodav vahend, mis aitab läbi viia üldkontrolli ehitusplatsil, fikseerida tähelepanekud, kitsaskohad, neid liigitada ja arusaadavateks visuaalideks muuta. Rakendus võimaldab saata korrastamisülesande vastutavale osapoolele objektilt lahkumata ning jälgida nende ülesannete täitmist reaalajas,“ selgitab rakenduse loomist nõustav tööohutuse ekspert Tarmo Nakkurt.

Hoiab kokku spetsialisti aega

Rakendus teeb lihtsaks ka vastutavate ehitusjuhtide teavitamise ohuolukordadest ja rikkumistest. Olukord fikseeritakse, sündmusest lisatakse foto, vajadusel ka lühikirjeldus koos vastutaja meiliaadressiga. Saadetud teatega on samaaegselt tehtud kaks asja – teavitamine ja dokumenteerimine – vastutaja saab ohtlikust olukorrast teate ning tööohutuse koordinaatorile jääb korrektselt dokumenteeritud “jälg”. 

„eTOM kasutamine hoiab oluliselt kokku õigusaktidest tulenevate nõuete täitmisele kuluvat spetsialisti aega. Rakendus on üldkontrolli vahend ja aruandegeneraator, mis teeb üldkontrolli läbiviimise lihtsamaks, läbipaistvamaks ja tulemused üheselt mõistetavaks ning dokumenteerimise arusaadavaks,“ rääkis Nakkurt. 

Rakendus tugineb Soomes 1992. aastal väljatöötatud metoodikale, mis aitab üldkontrolli läbi viia alati samadel alustel ja süsteemselt. See aitab vaadelda kõiki olukordi kindlatele reeglitele toetudes ja vaatlusandmeid liigiti koondada. Rakendus aitab teha kogutud andmetest arusaamise lihtsaks ning jälgida ehitusobjekti tööohutuse arengut kogu ehitusperioodi vältel.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed