Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ üliõpilaskodu renoveerimine lõpusirgel

Foto: Viktoria Tkatšenko, TTÜ personalijuhtimise magistrant
TTÜ ja Matek ASi koostööprojekt, Akadeemia tee 5a pereühiselamu renoveerimisel on jäänud veel viimased ehitustööd. Peatselt võib Tehnikaülikool tudengeid uue kuue saanud paneelmajas majutama hakata. Projekt on juba saanud ka esimese tunnustuse energiatõhususe eest.

Akadeemia tee 5a on Tallinna Tehnikaülikooli 1986. aastal valminud pereühiselamu, mis oli seni viimane TTÜ linnaku rekonstrueerimata üliõpilaskodu. Hoone renoveerimise juures kasutati uudset lahendust, kus maja soojustati Matek AS tehases valmistatud puitpaneelide abil, teatas Eesti Puitmajaliit.

Rekonstrueerimistööd tagavad A klassi energiatõhususe ning parandavad TTÜ tudengite elutingimusi, sest vähenevad radikaalselt näiteks hoone energiatarbimine, uuendatakse tehnosüsteeme ja siseviimistlust. Lisaks saab hoonel olema soojustagastusega ventilatsioon, päikesekollektorid sooja vee valmistamiseks, heitvee soojustagastus ning päikeseelektri süsteem – need tagavad energiatõhususe liginulleenergia tasemel.

Juba projekti alguses oli teada, et sellelaadne paneelmaja rekonstrueerimine on ainulaadne Balti riikides ning Akadeemia tee 5a hoonest võiks kujuneda prototüüp samasuguste, kuni 50 aastat tagasi ehitatud Eesti kortermajade korrastamisel. Renoveerimise tegid unikaalseks tehases eelvalmistatud moodulpaneelid, mis tagavad kõrge ehituskvaliteedi ning lühendavad oluliselt ehitusprotsessi objektil. Lisaks välisseintele paigaldati tehases valmistatud soojustatud elemendid ka katusele.

Mateki projektijuhi Leho Variku sõnul oli selline projekt Mateki jaoks esmakordne ning ei saanud mööda ka ootamatutest üllatustest. „Nõukogude ajal ehitatud betoonpaneelidest majade seinad ei ole ideaalselt sirged, pigem kipuvad olema kõverad. Erand ei olnud ka renoveeritav ühiselamu. Seinapaneelide tootmisel ja paigaldamisel on aga kõverustega arvestamine väga oluline,“ selgitas Varik.

Hoone rekonstrueerimisel osalesid aktiivselt Tehnikaülikooli ehitusteadlased, kes viivad läbi teadusuuringuid hoone rekonstrueerimistööde ajal ja edaspidi analüüsides selle välispiirete ehitusfüüsikalist toimivust ning hoone sisekliimat ja energiatõhusust.

Renoveerimise peatöövõtja oli OMA Ehitaja. Rekonstrueerimisprojekti koostaja oli projekteerimisbüroo Sirkel & Mall. 

TTÜ ja Matek AS pärjati Akadeemia tee 5a projekti elluviimise eest ka „Aasta Energiateo“ auhinnaga, mida annavad välja Energiamessi korraldajad koostöös energiavaldkonna partneritega.

Loe pikemalt Eesti Puitmajaliidu kodulehelt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785