4. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle tuhande kinnisvarafirma likvideerimisohus

Foto: Pixabay
Alates 1. oktoobrist muutusid viimase majandusaruande puudumise tõttu krediidihinnangud negatiivseks 12 985 ettevõttel, millest ligi 10% on kinnisvarafirmad. Neile ei tohiks laenu anda ega krediiti müüa.

Seda on kokku üle tuhande ettevõtte rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, avaldas Creditinfo.

Enim muutusid krediidihinnangud hulgi- ja jaekaubandussektoris (2292 ettevõttel), kutse, teadus- ja tehnikaalases tegevuses (2194 ettevõttel) ning kinnisvaraalases tegevuses (1260 ettevõttel). Numbrid hõlmavad üksnes seni positiivse krediidihinnanguga firmasid, mis ei ole esitanud 2016. aasta majandusaruannet.

Creditinfo Eesti AS arendusdirektor Alar Jägeri sõnul näitab andmete avalikustamisega viivitamine, et nõrku majandustulemusi soovitakse teadlikult varjata ja suure tõenäosusega on paljud sellised ettevõtted oma tegevust lõpetamas.

Negatiivse krediidihinnangu korral on ettevõtte krediidirisk väga kõrge ja Creditinfo ei soovita sellisele ettevõttele krediidiga müüa. Negatiivne krediidihinnang võib kitsendada ka pangast laenusaamise võimalusi, mõjutada tarnijaid kehtestama ettevõttele karmimad krediiditingimused või jätta ettevõtte ila mõnest uuest kliendist.

„Creditinfo on kõikidele ettevõtetele aruande esitamist meelde tuletanud ja hoiatanud krediidihinnangu muutusest,“ märkis Jäger. Krediidihinnangu ümberarvutamine ei puuduta uusi ettevõtteid ega neid, kelle majandusaasta lõpust ei ole möödunud veel kuut kuud ehk ettevõtteid, mille puhul ei ole majandusaruande esitamiseks kohustuslik kuupäev veel saabunud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785