Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia pakub võimalust hakata päikeseelektrit tootma

Foto: Meeli Küttim
Eesti Energia pakub sellest sügisest suurema elektritarbimisega äriklientidele kahte erinevat lahendust päikeseelektri tootmise alustamiseks.

„Pakume Eestis uut ja unikaalset täisteenust, mis võimaldab päikeseenergia kasutusele võtta ilma omapoolse investeeringuta. Ettevõtja saab muretult oma põhiärile keskenduda ning päikeseelektri tootmisega seonduva Eesti Energia hooleks jätta. Kliendil tuleb vaid tasuda toodetava elektri eest kokkulepitud hinna alusel,“ rääkis Eesti Energia energiamüügi juht Karla Agan.

Esimese sellise päikeseelektrijaama ehitab Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Taastuvenergia Järvamaal asuva OÜ Estonia piimafarmi katusele.

Ettevõtted, kes soovivad ise investeerida päikeseelektri tootmiseks vajalikesse seadmetesse, saavad Eesti Energialt soetada  maailma juhtivate tootjate kõrge kvaliteediga seadmeid, mis on läbinud hoolika valikuprotsessi. Samuti tagab Eesti Energia neile sujuva protsessi päikeseelektrijaama projekteerimisest kuni lõpliku seadistamise ja tootmiseks üleandmiseni. Eesti Energia hoolitseb ka vajalike ehitus- ja tegevuslubade ning võrguliitumise dokumentatsiooni eest.

Päikeseelekter vähendab kliendi energiakulusid, kuna lokaalselt toodetava elektri tarbimisel ei kaasne võrgutasu. Päikeseelektri kasutamisega vähendab tarbija enda ökoloogilist jalajälge. Hoone katusele paigaldatud päikesepaneelid aitavad parandada ka hoone energiaklassi ning on samm lähemale liginullenergiahoone nõuete vastavuse suunas.

Hajaenergeetika on ülemaailmselt kiirelt kasvav trend, mis täiendab tsentraalset elektritootmist lokaalsete tootmisüksustega tarbimiskoha lähedal. Tarbija juures asuvate päikeseelektri tootmisjaamade loomise eesmärk on tõsta lokaalse elektritootmise osakaalu Eesti Energia tootmisportfellis. Eesti Energia strateegiline eesmärk 2020. aastaks on toota 40% elektrist taastuvatest- ja alternatiivsetest allikatest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785