Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 1. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõustus uus riigihangete seadus

Foto: Erik Prozes
Tänasest hakkas kehtima uus riigihangete seadus, mille eesmärk on muuta riigihangete tegemist paindlikumaks.

Rahandusministeerium teatas, et olulise muudatusena võimaldab seadus kontrollida kõrvaldamise aluste puudumist ja kvalifitseerimise tingimustele vastamist esmajoones pakkujate endi kinnituste abil. Samuti annab seadus õiguse nõuda lisadokumente üksnes edukalt pakkujalt. Kuna ka edukat pakkujat kontrollitakse peamiselt elektrooniliste andmebaaside kaudu, väheneb sellega kõigi osapoolte koormus, ütles pressiteates rahandusministeeriumi asekantsler Raigo Uukkivi.

Seadus laiendab hankijate võimalusi kõrvaldada riigihankest ebaausaid ettevõtjaid, sh neid, kes on eelnevaid hankelepinguid rikkunud. Koos uute kõrvaldamise alustega võetakse kasutusele heastamise instrument, mis annab ettevõtjale võimaluse tõendada, et ta on rakendanud meetmeid oma usaldusväärsuse taastamiseks ja et teda ei tuleks seetõttu kõrvaldada. Samuti ei kõrvaldata ettevõtjat maksuvõla tõttu, kui ta on hankemenetluse käigus hankija antud tähtajaks võla tasunud või ajatanud.

Muudetakse riigihangete piirmäärasid, lihtsustatakse väikese ja keskmise suurusega ettevõtjate riigihangetele juurdepääsu ja laienevad hankelepingu muutmise võimalused. Pakkumuse hindamisel suunatakse hankijaid veelgi enam arvestama kvalitatiivsete, sotsiaalsete ja keskkonnaalaste kriteeriumitega.

Üleminek paberivabale korraldamisele

Lisandub uus hankemenetluse liik innovatsioonipartnerlus, mida hankija saab kasutada turul puuduva innovaatilise toote, teenuse või ehitustöö väljaarendamiseks ja soetamiseks. Teenuste- ja ehitustööde kontsessioonide andmise regulatsioon ühtlustub ja muutub paindlikumaks.

Lisaks luuakse seadusega alused üleminekuks riigihangete paberivabale korraldamisele ja ühtlasi uueneb järk-järgult ka riigihangete register. „Rahandusministeerium koostöös Rahandusministeeriumi Infotehnoloogiakeskusega on viimased päevad teinud ettevalmistustöid uue riigihangete registri versiooni kasutusele võtmiseks,“ ütles riigihangete ja riigiabi osakonna juhtaja Kristel Mesilane. Ta lisas, et täna jõuab kasutajateni uue seaduse nõuetele vastavaks kohandatud riigihangete register koos uuel tehnilisel platvormil asuva teadete mooduliga. Täies mahus valmib uus kasutajasõbralikum register 2018. aasta lõpuks, kui lisanduvad mitmed seaduse rakendamiseks vajalikud täiendused nagu registrisse integreeritud hankepass.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785