Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 2. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piirita keskusesse rajatakse Tallinna suurim päikeseelektrijaam

Foto: BPT Real Estate
Merivälja teel asuva Piirita Keskuse katusele rajatakse suve jooksul päikeseelektrijaam, millest saab selle valmimishetkel suurim päikeseelektrijaam Tallinna linnas, teatas hoone omaniku esindaja BPT Real Estate.

Jaama rajamise otsus sündis erinevate asjaolude kokkulangemise tulemusena, mistõttu nähakse jaama selgelt tasuva ja vajaliku investeeringuna. Piirita Keskuse omaniku Baltic Horizon Fundi jaoks on oluline tarbimiskohas toodetava taastuvenergia kasutamine. Päikesepaneelidest toodetud elektri abil hakatakse kompenseerima päikeselistel tundidel suurenevat jahutuskompressorite elektrikoormust. Samuti võimaldab jaam fikseerida selles toodetava elektrienergia hinna vähemalt 25 aastaks. Lisaväärtuseks on Piirita Keskuse kui hea emotsiooni ja rannalähedase keskuse identiteedi seos päikesega ja päikesest saadava energiaga.

Päikeseelektrijaama võimsuseks on planeeritud 50 kW, olles seega valmimise hetkel Tallinna linna suurim päikeseelektrijaam. Piirita Keskuse lamekatusele paigaldatakse paneelid ilma ajaloolise hoone katuse terviklikkust rikkumata – metallist raamidele ja ballastkoormusega. Jaama tasuvusaeg on 7 aastat ja kahe hooneosa katustele paigaldatakse kokku pea 200 päikesepaneeli.

Kohalikule elanikule mõeldud mugavuskeskus, Piirita Keskus, asub ajaloolises, 1980. aasta olümpiamängude pressikeskuse jaoks ehitatud hoones, mille ruumides veel mullu tegutses Pirita linnaosavalitsus. 2016. aasta renoveerimistööde käigus sai hoone uue otstarbe, sisu ja väljanägemise. Arhitekt Priit Kaljapulk säilitas hoone suviselt kerge ja avatud olemuse, terrasse ning mere ja päikese poole avanevaid ruume saab eelkõige nautida soojadel kuudel. Keskusest leiab mitmeid toitlustusasutusi, kauplusi ja teenusepakkujaid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785