25. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata Riigihanke käsiraamatu uusi täiendusi

Uus riigihangete seadus on lõpuks ometi olemas ja jõustub selle aasta 1. septembril. Uue riigihangete seadusega muutub hankijaks olevate isikute ring, sest osad omavalitsuste ja riigi poolt asutatud eraõiguslikud isikud ei ole 1. septembrist alates enam hankijad.

Riigihanke käsiraamatu kodulehekülg on http://kasiraamat.ee/et/riigihange.

Käsiraamatu täiendusi saate veebis lugeda varem kui paberil. 

täpsemalt uutest hankijate peatükkidest 3.3.3.4. ja 3.5). Teistest uue regulatsiooniga seotud muudatustest saab aga veel enne seaduse jõustumist, s.o augustis, lugeda käsiraamatute veebis.

Väljakuulutamiseta hankemenetluste osas on kindlasti oluline, et meil on nüüd olemas kohtupraktika, mille kohaselt riigihanke hankemenetluste luhtumine mitu korda järjest on asjaolu, mida ei saanud hankija ette näha ning seetõttu on põhjendatud eelnevate hangete luhtumise korral väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse kasutamine (vt ka ptk 5.4.).

Pakkujatele nõuete kehtestamisel tuleb aga kevadise kohtupraktika osas pidada kinni põhimõttest, et pakkujale esitatavate nõuete osas tuleb nõudeid tõlgendada selliselt, et need võimaldaks hankes osaleda võimalikult paljudel pakkujatel (vt ka ptk 8.2.7.).

Pakkumuse hindamise kriteeriumitega seoses tasub aga pöörata tähelepanu majandusliku soodsusega seotud kriteeriumitele, sest ilmselgelt on võrreldes möödunud aegadega muutunud nii vaidlustuskomisjoni kui ka kohtute seisukohad hindamiskriteeriumitesse ning nende vaidlustamine ei ole enam nii lihtne (vt ptk 7.1.1.).

Autor: Tuulikki Laesson Riigihanke käsiraamatu peatoimetaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785