Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnopol avas Roheruumi

Foto: Tehnopol
Tallinna Teaduspark Tehnopol ja Pakri Teadus- ja Tööstuspark avasid 31. mail Tallinnas targa Roheruumi, mis ehitati koostöös Eesti IT- ja rohetehnoloogia valdkonna ettevõtetega. Hoone eesmärgiks on anda nutikaid lahendusi pakkuvatele ettevõtetele võimalus testida oma tehnoloogiaid.

Merekonteinerist energiatõhus hoone – ZerolivingMobiilne läbipääsusüsteem – Smartel OÜHooneautomaatika – Aiotex OÜPäikese-õhkküttepaneel – Sol navitas OÜSisekliimaandur – Enwisen OÜEnergiat akumuleeriv savisein – Saviukumaja OÜEestis toodetud päikesepaneelid – Naps Solar EstoniaGeneraator-jalgratas – GeneratorbikeAkudesse minevat energiahulka mõõtev seade – Martem ASVõrgutehnoloogia – Thinnect OÜiOT platvorm – Elisa Eesti AS

Lisaks soovitakse hoone abil edendada omavahelist koostööd ja tutvustada oma lahendusi nii kohalikule turule kui Eestit iganädalaselt külastavatele välisdelegatsioonidele.

„Kui isejuhtivad autod on peagi meie tänapäev, siis sama võib öelda ka isejuhtivate hoonete ja elumajade kohta. Uued tehnoloogiad võimaldavad edukalt muuta hooned nii autonoomseks kui ka targaks – see tähendab, et sinna installeeritud tehnoloogiad hoolitsevad selle eest, et kõik vajalikud protsessid toimiksid õigel ajal õiges suunas ja õiges mahus. Selleks, et ehitada ühte tarka maja, peavad oskama targad tehnoloogiad ka omavahel suhelda ning siin tuleb appi IoT ehk asjade interneti lahendus, mis üha enam ja enam kasutusviise leiab“ kommenteeris Pakri Teadus-ja Tööstuspargi juht Enn Laansoo, Jr.

„Valminud Roheruumi näol on tegemist autonoomse hoonega, mis on ehitatud Eesti IT -ja rohetehnoloogia valdkonna ettevõtetega kahasse. See on ehitatud taaskasutatud merekonteinerist ning suudab sinna paigaldatud tarkade seadmete abil ise elektrit toota ja salvestada ning õige sisetemperatuuri ja õhuvahetuse tagada. Ehitis on tõestuseks, et isejuhtivad hooned on võimalikud ja meie tulevik. Kutsume kõiki huvilisi Roheruumi tehnoloogiatega tutvuma ning julgustame seda ka lühiajalise kontorina katsetama“ lisas Laansoo, Jr.

Tulevikus plaanitakse hoone juurde lisada ka Tuge Energia väiketuulik ja koos Elisa Eestiga alustada koostööd TTÜ tudengitega, et leida uudseid lahendusi, mis Elisa IoT platvormil töötada saaksid.

Teaduspark Tehnopol ja PARKRI Teadus- ja Tööstuspark arendavad koostöös Eesti rohetehnoloogia valdkonda alates 2010 aastast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785