Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 27. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvo Pärdi keskuse uue hoone ehitus saab alguse

Arvo Pärdi keskus sõlmib uue hoone ehitamiseks lepingu riigihankel soodsaima pakkumise teinud ettevõttega AS Ehitustrust. Hispaania arhitektide projekteeritud hoone ehitus läheb maksma 6,69 miljonit eurot ning kestab plaani järgi 14 kuud.

Valitsus otsustas neljapäeval peetud nõupidamisel leida Arvo Pärdi keskuse ehituse rahastamiseks täiendavaid vahendeid, et SA Arvo Pärdi Keskus saaks sõlmida lepingu riigihanke võitnud pakkujaga. 

„Arvo Pärdi Keskuse hoone planeerimist alustati 2013. aastal, mil tehti ka kalkulatsioonid. Valitsuse otsus tehti 2014. aastal ning hange viidi projekti järgi läbi 2016. aastal. Ehituse hinnad on vahepeal kasvanud,“ selgitas kultuuriminister Indrek Saar.

„Kui miski siin päikse all on kindel, siis tundub, et kindel on see, et ükski ehitus ei saa valmis selle eelarve raames, mis on esialgselt kavandatud ja selles ajaraamis, mis on esialgselt kavandatud. Õnneks on olemas aeg-ajalt erandeid, sel korral siiski paraku ei suudetud prognoosida lõplikku eelarvet.“

Valitsus leiab täiendavad vahendid kuni 2,2 miljoni euro ulatuses 2018 — 2021 aasta riigi eelarvestrateegia planeerimise raames.

„Keskus on ette nähtud valmima Eesti Vabariigi juubeliaasta raames, loodetavasti saame selle avada Arvo Pärdi 83. sünnipäevaks 11. septembril 2018. Igal juhul loob valitsuse otsus selleks võimaluse,“ ütles Saar.

Uue maja valmimine teeb võimalikuks avada keskuse kõigile huvilistele ning tutvustada Arvo Pärdi loomepärandit nii omamaisele publikule kui ka Eesti külalistele mitmekülgse programmiga, teatas SA Arvo Pärdi Keskus.

Arvo Pärdi Keskus avab uksed 2018. aasta sügisel. „Uus hoone annab võimaluse ellu viia erinevaid Arvo Pärdi loominguga seotud tegevusi, olles terviklik isikuarhiiv ning uurimis- ja õppekeskkond, mille põhiline märksõna on loomine ja loomingulisus. Võimalik on viia läbi haridusprogramme ja meistriklasse, anda kõrgel tasemel kontserte ja juhatada muusikat kuulama. Loodame, et keskusest kujuneb loominguliste kohtumiste ja teadmiste omandamise paik, mis on avatud kõigile, kel on huvi muusika vastu,“ sõnas Arvo Pärdi Keskuse tegevjuht Anu Kivilo.

Ta lisas, et eesmärk on luua kõrgetasemelise arhitektuuriga ja ainulaadne hoone, mis on kooskõlas Arvo Pärdi muusika ja tema loomingulise hoiakuga.

Uue keskusehoone pindala on 2348 m2 ning sinna tuleb arhiiv, raamatukogu, 140-kohaline auditoorium, näituseala, videoruum, õppeklassid ja töötajate ruumid. Ehitusmaterjalidena kasutatakse looduslikke materjale: klaasi, puitu ja betooni ning hoone saab tänapäevased taastuvenergia süsteemid.

„Meie jaoks on suur au olla Arvo Pärdi Keskuse ehitaja ning see on suurepärane võimalus teha koostööd maailmas tuntud arhitektidega,“ ütles ASi Ehitustrust juhatuse esimees Kaido Somelar.

„Meie eesmärk on sobitada arhitektide töö parimal moel Laulasmaa männimetsa nii, et lõpptulemusega võiks rahul olla nii tellija, kohalikud elanikud kui ka keskuse tulevased külalised. 2017. aasta lõpuks on valmis põhikonstruktsioonid ning peahoone suletud karbi kujul. Järgmisesse aastasse jäävad veel sisetööd ning heakorratööde lõpetamine,“ kirjeldas Somelar ehituse kulgu.

Arvo Pärdi Keskuse uue hoone arhitektid on Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano Hispaania arhitektuuribüroost NietoSobejano Arquitectos, S.L.P, kelle võistlustöö „Tabula“ tunnistati 2014. aastal rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjaks. Arhitektide sõnul on hoone inspireeritud Arvo Pärdi muusikast ning on püütud leida tasakaalu kerkiva moodsa arhitektuuri ja ümbritseva looduskeskkonna vahel. Hoone ideekonkursil osales arhitekte 24 riigist ning nende seas oli mitmeid nimekaid arhitektuuribüroosid.

Hoone ehitusprojekt valmis koostöös arhitektuuribürooga Luhse & Tuhal Eestist. Arvo Pärdi Keskuse uue hoone ehitust rahastab Eesti riik.Arvo Pärdi Keskuse eesmärk on Arvo Pärdi loomepärandi ja tema sõnumi elushoidmine ja lahtimõtestamine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785