Autor: Eva Kiisler • 20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, millest kirjutab värske Ehitaja

Eesti üks suurimaid betoonelementide tootjaid AS TMB ostis mullu augustis Soome ettevõte Betonimestarit OY. Tehingu tulemusel tekkis üle 100 miljoni euro suuruse aastakäibega ettevõte, millel on tehased nii Soomes, Eestis kui ka Lätis. Vähem on teada, et sama tehingu raames müüsid AS TMB omanikud 23 protsenti oma aktsiatest soomlastele.

„Tõenäoliselt ei oleks me julgenud Soome tehast osta kui nemad poleks valmis olnud ostma meie aktsiaid,“ ütleb AS TMB juhatuse liikme Jaan Luts.

Soome pool nimetab oma pressiteates protsessi ühinemiseks, rõhutades ennekõike seda, et nad ostsid ennast TMB aktsionärideks. „Ühinemisega ärilises tähenduses tegemist ei olnud, AS TMB omanikud lihtsalt müüsid 23% AS TMB aktsiatest Soome eraisikust investoritele, kellest enamik olid endised Betonimestarit Oy omanikud,“ lausub Luts.

"Meile oli see strateegiline ost tugevdamaks positsioone Soome ja Rootsi turul. Meie Tartu tehas ekspordib 50% ja Läti tehas 95% toodangust, seega on meile elulise tähtsusega olla eksportturgudel konkurentsivõimeline."

„Venemaale me oma nina ei topi keeruka ärikeskkonna tõttu. Ka Leedu turgu ma ei usu. Seal öeldi otse näkku, et poisid, parem kui te ei tule meie mängumaale. Majandusareng on seal on kiirem kui Eestis, kuid ärikeskkonnana sobib meile Skandinaavia paremini. Äripartner Vallot Mangus veidi isegi usub Leedusse, aga mulle pole jäänud muljet, et nad oleks koostööaltid,“ selgitab Luts, arvates, et pigem ollakse valmis siiski võtma väga pisikesi riske Vene turul.

Loe täispikkuses artiklit "Jaan Luts: Soome ettevõtte ost tähendas strateegilist sammu" Ehitajast.

Veel värskes Ehitajas:

 Aasta parim betoonitöö valmis Raadil

Betoon ja rahvuslik mälu

Tartu tähetund betoonehituses

Euroopa parimad betoonehitised asuvad Hollandis ja Rootsis

Soome Aasta betoonehitis 2016: rohkete rõdudega Viuhka

Kirgas isepuhastuv betoon

Tsement neelab suurtes kogustes kasvuhoonegaase

Loe värsket ajakirja veebist SIIT.

Ehitusuudiste tasulise sisu lugejaks saad SIIT.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785