Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 10. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaano Vink: Bauschmidti jamad paistsid 2015. aasta tulemustest

Foto: Andres Haabu
Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink analüüsis Äripäevale antud intervjuus teiste teemade seas ka Nordeconist välja kasvanud Bauschmidti probleeme.

Enne Bauschmidti asutamist aastal 2012 oli Mait Schmidtil pikem side Nordeconiga. Talle kuulus Nordeconi emafirmas Nordic Contractors 15% aktsiatest. Schmidt ja Nordeconi suuromanik Toomas Luman olid vaenujalal, kuid 2013. aastal jõudsid kokkuleppele ja Luman ostis Schmidti välja.

Mait Schmidt keskendus Bauschmidti ülesehitamisele – ettevõte jõudis kiiresti Eesti edukamate ehitajate esisajasse. Bauschmidti käive oli 2015. aastal 21 miljonit eurot ja kasum üle 600 000 euro. 2016. aasta käive oli enam kui 30 miljonit eurot, kuid Schmidt märkis, et ootamas on suur kahjum. Mullu saneerimist läbi viia püüdnud ettevõte teatas hiljuti pankrotist.

Mis Bauschmidtile saatuslikuks sai teie hinnangul?

Kas üldse mingis eluvaldkonnas – peale IT, kus on ka start-up'id ja kus ongi normaalne see, et aastaga on firma pankrotis ja tehakse uus investorite rahaga – on võimalik, et sa iga aasta teed probleemideta kahe-kolmekordse käibe? Ei ole. Ma arvan, et sellistel juhtudel saab saatuslikuks see, et hinnatakse oma võimeid üle. Ei tegeleta inimeste ja organisatsiooni arendamisega, vaid müüakse valimatult, et kasvada. Natuke nagu spordivõistlustel. Kuid see ei tohi olla nagu spordivõistlus.

Bauschmidti omanik Mait Schmidt vihjas probleemidest rääkides ju ühele väga konkreetsele juhtumile, miks nii läks.

Väga lihtne on süüdistada ühte arendajat, kes tõenäoliselt polegi kõige lihtsam tellija olnud. Kindlasti on seal nende omavaheline probleem olnud. Aga see pole tõsiseltvõetav jutt, et ühe projekti tõttu ettevõte lõpetab tegevuse. Probleem on sügavam. Järelikult on võetud riske, mida pole hinnatud ja mida ei suudeta ka hallata.

Mait Schmidt ja Toomas Luman läksid lausa tüliga lahku.

Seda oskavad nemad ise rääkida. Kuid sellest taustast tean ma palju. 

Mulle põhimõtteliselt ei meeldi sellised inimesed nagu Mait Schmidt, kes on suurepärane insener olnud ja väga hea müügimees, kuid olles Nordeconi omanik käib meie talveseminaril ja räägib raskel ajal minu inimestele, et kohe läheb Nordecon pankrotti – teeme uue firma! Mina ei suuda selliseid äri alustamise viise aktsepteerida – nii lihtne see ongi!

Asju ei saa ajada nii, et sa teed seda väärikust kaotades. Mait Schmidt nii alustas. Ta rikkus ära päris mitme Nordeconi hea töötaja karjääri. Kuid lõpuks teeb igaüks ju ise oma valiku.

Kas tagantjärele, vaadates, kui kehvasti Mait Schmidtil täna läheb, avate kahjurõõmuga pudeli šampust?

Mina vaatasin Bauschmidti bilanssi pärast 2015. aasta tulemusi ja juba sealt paistis välja, et jamad on käes. Lihtsalt ehituses on asjad pika vinnaga.

Loe täispikka intervjuud Jaano Vinkiga Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785