Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betoonipäeval tutvustatakse Euroopa kõrgeima pilvelõhkuja sünnilugu

Eesti Betooniühingu korraldatav Betoonipäev toimub tänavuTartus Eesti Rahva Muuseumis teisipäeval, 14. märtsil. Esimest korda betoonipäevade 17-aastases ajaloos peetakse betoonipäev väljaspool pealinna. Betoonipäeva peakõnelejaks on 25-aastase rahvusvahelise töökogemusega vene arhitekt Philip Nikandrov.

Betoonipäeval kuulutatakse välja võistluse Aasta Betoonehitis 2016 võitjad.

Tutvu nominetidega ja hääleta oma lemmiku poolt SIIN.

Betoonipäeval saab osaleda eelregistreerimisega.

Nikandrov on spetsialiseerunud suurte, keeruliste ja unikaalsete kõrghoonete projekteerimisele. Betoonipäeval tutvustab ta oma kahte viimase aja kõige tähtsamat projekti – 2015. aastal Moskvas valminud Evolution Towerit ja praegu Peterburis ehitatavat Lakhta keskust. Philip Nikandrovi ettekanne on inglise keeles.

Evolution Toweri 246 meetrit kõrge 55-korruseline spiraalne hoone asub Moskva kesklinna ärikõrghoonete piirkonnas Presnenskaja kaldapealsel Moskva jõe ääres. Hoonest jääb mulje justkui oleks kaks paela üksteise ümber keerdus. Iga järgnev korrus on eelneva korrusega 3° pöördes, kokku 135°.

Juba enne „Evolution Toweri” valmimist, kujunes sellest skulpturaalsest hoonest moodsa Moskva uus ikoon, saades äriambitsioonide ja kiire arengu sümboliks. 

Tulekul Euroopa kõrgeim vaateplatvorm

Lakhta Center on praegu ehitusjärgus olev energiafirma Gazprom peakorter Peterburis Soome lahe kaldal, mille dominandiks on 465-meetrine pilvelõhkuja.   

Klassikalise Peterburi panoraam on üsna lame, millest tõusevad esile üksikud tipud-maamärgid: Peeter ja Pauli kindluse torn, Admiraliteedi torn, Iisaku katedraali kuppel. Nüüd on nendega ajaloolisest linnasüdamest üheksa kilomeetri kauguselt dialoogi astumas Euroopa kõrgeima pilvelõhkuja siluett.

Rohkem kui pooled kompleksi pinnad on mõeldud avalikuks kasutuseks. Avalik vaateplatvorm asub 357 meetri kõrgusel, saades sellega Euroopa kõrgeimaks. Euroopa kõrgeimaks saab ka panoraam-restoran, mis asub 330 meetri kõrgusel. 

Hoone nulltsükkel lõpetati 2015. aastal. Kompleks peaks valmis saama 2018. aastal.  

Lisaks kõrguserekordile püüdleb hoone ka mitmete betoonirekordite poole. Vundamendi stabiilsus on saavutatud 2080 paigalvalu-betoonist vaiaga. Esimest korda ajaloos on kõrghoone vundamendis kasutatud 2-meetrise diameetriga paigalvalu-betoonist vaiu. Vundamendi alusplaadi valamine katkematu betoonivaluna nõudis 19 624 m3 betooni, mis oli 2015. aastal valamise hetkel uueks maailmarekordiks. 

Tervikuna võetakse 400 000 m2  kogupindalaga Lakhta Centeris kasutusele üle 100 innovaatilise tehnoloogilise lahenduse.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785