Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Indrek Moorats: vajame teistlaadi spetsialiste

Foto: Raul Mee
Tehnoloogia areng on olemuslikult konservatiivses ehitussektoris juba praegu avamas täiesti teistlaadseid nõudeid erinevatele ehitusega seotud erialadele, rääkis E.L.L. Kinnisvara arendusdirektor ja Digitaalehituse klastri juhatuse liige Indrek Moorats erilehes Ehitus.

28. veebruaril Tallinnas Öpiku majas toimuval konverentsil "BIM kui terviklik protsess" räägib Telia hoone, T1 kaubandus- ja meelelahutuskeskuse, Poordi Residentsi, Tallinki Tennisekeskuse ja Noblessneri sadamalinnaku projekteerimisprotsessist ja oma tööst Merko Ehitus Eesti  BIM mudelprojekteerimise spetsialist Alan Väli. 

Pane ennast konverentsile kirja SIIN. 

Kõige nähtavam muudatus on toimumas projekteerimises ja ehituse juhtimises, kus tavapärane projekteerimine, jooniste koostamine ja nende järgi ehitusprojektide juhtimine on muutumas informatsioonimudeli põhiseks.

Ehk et joonised ei ole enam lihtsalt joonised, vaid tegeletakse strateegilise (info)juhtimisega ehk BIMiga. Praegu on see peamiselt parimate peatöövõtufirmade projektide juhtimise tasemel, aga liigub järjest enam allapoole, jõudes lõpuks kindlasti ka elektriku ja müürimeheni.

See seab inimestele teatud IT-alased eeldused. Ehituse ja ehitusprotsessi digitaliseerimine on juba loonud uued erialad ehitusmaastikul nagu BIMi koordinaator, -spetsialist, -ekspert ja -mänedžer.

Muutuvad nõuded ka näiteks eelarve koostajatele või mahtude arvestajatele.

Samuti tunneme kinnisvaraarendajana juba praegu vajadust teistlaadi spetsialistide järele, kes oskaks uute arenevate IT-tehnoloogiatega töötada. Raskuskese on nihkumas ehitusplatsil tehtavatelt töödelt vabrikusse – potentsiaali nähakse tehase kiires, kontrollitud, mugavas, ohutus ja garanteeritud kvaliteediga keskkonnas standardtoodete tootmises, mis võib muuta käsitööliste osakaalu masinate/ mehhanismide operaatorite kasuks.

Kui vaadata maailmas teostatud uurimis- ja arendustöid, võib eeldada, et kaugemas tulevikus – võimalik, et järgmise generatsiooni ajal – võtavad teatud osa käsitööst üle robotid ja 3D-printerid. Väga raske on ennustada, kas sellepärast jäävad puusepad või müüriladujad tööta, aga vastavaid katsetusi juba tehakse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785