Indrek Moorats: vajame teistlaadi spetsialiste

Tehnoloogia areng on olemuslikult konservatiivses ehitussektoris juba praegu avamas täiesti teistlaadseid nõudeid erinevatele ehitusega seotud erialadele, rääkis E.L.L. Kinnisvara arendusdirektor ja Digitaalehituse klastri juhatuse liige Indrek Moorats erilehes Ehitus.

Kõige nähtavam muudatus on toimumas projekteerimises ja ehituse juhtimises, kus tavapärane projekteerimine, jooniste koostamine ja nende järgi ehitusprojektide juhtimine on muutumas informatsioonimudeli põhiseks.

Ehk et joonised ei ole enam lihtsalt joonised, vaid tegeletakse strateegilise (info)juhtimisega ehk BIMiga. Praegu on see peamiselt parimate peatöövõtufirmade projektide juhtimise tasemel, aga liigub järjest enam allapoole, jõudes lõpuks kindlasti ka elektriku ja müürimeheni.

See seab inimestele teatud IT-alased eeldused. Ehituse ja ehitusprotsessi digitaliseerimine on juba loonud uued erialad ehitusmaastikul nagu BIMi koordinaator, -spetsialist, -ekspert ja -mänedžer.

Muutuvad nõuded ka näiteks eelarve koostajatele või mahtude arvestajatele.

Samuti tunneme kinnisvaraarendajana juba praegu vajadust teistlaadi spetsialistide järele, kes oskaks uute arenevate IT-tehnoloogiatega töötada. Raskuskese on nihkumas ehitusplatsil tehtavatelt töödelt vabrikusse – potentsiaali nähakse tehase kiires, kontrollitud, mugavas, ohutus ja garanteeritud kvaliteediga keskkonnas standardtoodete tootmises, mis võib muuta käsitööliste osakaalu masinate/ mehhanismide operaatorite kasuks.

Kui vaadata maailmas teostatud uurimis- ja arendustöid, võib eeldada, et kaugemas tulevikus – võimalik, et järgmise generatsiooni ajal – võtavad teatud osa käsitööst üle robotid ja 3D-printerid. Väga raske on ennustada, kas sellepärast jäävad puusepad või müüriladujad tööta, aga vastavaid katsetusi juba tehakse.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed