Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 11. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TMB grupp sõlmis Rootsis 40 miljoni eurose lepingu

AS TMB juhatuse liige Jaan Luts.
Eesti ühe suurema betoonelementide tootja AS TMB gruppi kuuluv Betonimestarit Oy sõlmis 40 miljoni euro suuruse töövõtulepingu Rootsi tööstuskontserniga BillerudKorsnäs AB, et tarnida betoonelemente Gruvönisse ehitatava uue pakendivabriku jaoks.

TMB grupi ajaloo kõige suurema töövõtulepingu järgi toodavad ja tarnivad TMB tehased Eestis ja Soomes üle 80 000 tonni betoonelemente, mis kohapeal kokku monteeritakse. Tehase betoonelementidest ehituskonstruktsiooni püstitamiseks on planeeritud ligi 8 kuud, elementide tootmine algab selle aasta veebruaris, teatas ettevõte.

“Tegemist on üsna erilise projektiga, kuna ehitusel kasutatakse rohkem kui 60 tonni raskusi suuremõõtmelisi betoonelemente, mille toodame Soomes Iisalmi tehases,” kirjeldas  AS TMB juhatuse liige Jaan Luts. “Lisaks on tootmisega hõivatud tehased nii Tartus, Nastolas kui ka Turkus.”

Järgmise põlvkonna pakendimaterjalide tehas on viimaste aastate Rootsi üks suurimaid tööstusvaldkonna investeeringuprojekte, koguinvesteeringu suurus on 5,7 miljardit Rootsi krooni ehk ca 600 miljonit eurot. Sellest ligi 40 miljonit kulub betoonelementide tootmiseks ja monteerimiseks.

Lutsu sõnul annab hiigelprojekt võimaluse end tõestada Põhjamaade turul arvestatava tegijana. “See on väga suur usaldus TMB grupi vastu sellise maailmamastaabis suure kontserni poolt, kuna siiani oleme eksportturgudel tegutsenud peamiselt elamuehituses,” ütles Luts. “Rootsi tehase projekt moodustab meie selle aasta eelarvest ca 30 % ning on hea võimalus kasvatada meie usaldusväärsust suuremahuliste projektide osas.”

Betoonelemendid toimetatakse Gruvönis asuvale ehitusplatsile nii laevaga kui ka maismaatransporti kasutades. “Eestist viime betoonelemendid kohale merd mööda, kuna Karlstadi sadam on seal üsna lähedal. Soome pool kasutab lisaks ka raudteetransporti, ent suurimad elemendid viiakse ükshaaval autoga kohale,” rääkis Luts.

BillerudKorsnäs on Rootsi ja maailma üks suuremaid pakkematerjalide tootmise kontserne. Uus tehas peaks tööle hakkama 2019. aasta alguses ning selle võimekus on toota aastas 550 000 tonni pakendimaterjale.

Vaata animatsiooni ehitatavast tehasest

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785