24. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vink: koduturg jääb kitsaks

Jaano Vinki hinnangul näitab tänavune aasta, et Eesti ehitusturg on väga piiratud ja siin on peaaegu võimatu kasvada.
Foto: Andras Kralla
„Olen 15 aastat juhtinud ettevõtet ja sellist asja pole varem näinud, et üle 30% portfellist on eluaseme ehitamine,“ ütles Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink. Tema hinnangul näitab tänavune aasta, et Eesti ehitusturg on väga piiratud ja siin on peaaegu võimatu kasvada.

6. detsembril 2016 toimub Eesti Ehituskonverents 2016 -- ehitussektor muutuste tuules. Ehitussektori suursündmusel on tänavu fookuses muutused ehitussektoris tormiliselt muutuvas maailmas, arengusuunad ja tulevikutrendid 2017. aastal.

Kuidas lahendada ehitustööde tähtaegu venitavat ja ettevõtete arengut takistavat tööjõu nappust arutavad vestlusringis Lemminkäinen Eesti AS endine tegevjuht Sven Pertens ja Ametühingute Keskliidu juhatuse esimees Peep Peterson ja Kutsekoja juhatuse liige, OSKA programmi arendusjuht Tiia Randma ja Telora E tegevjuht Tiit Kerem.  

Tutvu ehituskonverentsi programmiga ja registreeri soodushinnaga kuni 28. novembrini.

"Tallinn annab vale pildi, justkui oleks ehitusturul head ajad. Jah, Tallinnas me näeme kraanasid kõrgumas, aga maakondades ei ole seis sugugi nii hea," vahendab Äripäev Delovõje Vedomosti konverentsil Edu Võti 2017 Vinki kõneldut.

Enne 2014. aastat tõid Nordeconile suurema osa tulust riiklikud taristuprojektid, mida rahastati Euroopa Liidust. Kuid kaks aastat tagasi seis muutus: rõhk liikus eluasemeturule. Eluasemeturg kasvab, märkis Vink. Ometi on see nii ainult suuremates linnades, Tallinnas, Tartus, Pärnus. Mujal on olukord teistsugune.

„Reaalsus on see, et viimase 2-3 aasta jooksul pole ehitusturul hinnad muutunud. See on loonud hea olukorra investoritele: praegu on hea aeg investeerida ehitistesse ja rajatistesse.“

Piiratud võimalustega siseturg

Vinki hinnangul näitab tänavune aasta, et Eesti ehitusturg on väga piiratud ja siin on peaaegu võimatu kasvada. „Selles olukorras on paljud ehitajad hakanud mõtlema välisturule minekule. Minu hinnangul see protsess jätkub,“ märkis Vink.

Nordecon lõpetab sel aastal 410 korteri ehituse Kiievis. Võrdluseks: Balti riikide juhtivaid arendajaid Merko Ehitus on kogu Balti regioonis tänavu ehitanud 400 korterit, aga Kiievis on see üks elamukvartal, tõi Vink näite.

Enne 2015. aastat oli ehitusturul põhiprobleemiks tööpuudus, kuid seejärel muutus olukord järsult – praegu on kitsikus tööjõuturul. „Ehitajate küsimus pole praegu mitte see, „mida teha?“, vaid „kellega teha?“,“ võttis Vink oma esinemise kokku.

Autor: Alyona Stadnik , Jaroslav Tavgen

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785