Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituses vähenes töötajate arv

Hõive vähenemine tulenes töötajate arvu vähenemisest nii energeetikas, töötlevas tööstus kui ka ehituses.
Foto: Raul Mee
Statistikaameti andmeil oli töötuse määr käesoleva aasta kolmandas kvartalis 7,5% ja tööhõive määr 66,5% ning hõive vähenemine tulenes töötajate arvu vähenemisest nii energeetikas, töötlevas tööstus kui ka ehituses.

Ühelt poolt vähenes kokkuvõttes töökohtade arv ja teiselt poolt kasvas aktiivsete inimeste arv, vahendab Äripäev. Seejuures tööjõus osalemise määr kasvas eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes protsendipunkti võrra ja tööealiste mitteaktiivsete arv on kahanemistrendis.

„Töötute arv suurenes kolmandas kvartalis oluliselt – 16 000 inimese võrra. Kokku otsis Eestis aktiivselt tööd 53 tuhat inimest. Neist pooled olid tööd otsinud alla kuue kuu. Tööpuudus kerkis kolmandas kvartalis 7,5%ni,“ kommenteeris Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Ta meenutas, et sama suur oli tööpuudus ka kaks aastat tagasi.

Elmiku sõnul alanes hõive kolmandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 8000 inimese võrra. „Hõive vähenemine tulenes töötajate arvu vähenemisest ehituses, energeetikas ja töötlevas tööstuses. Piirkondadest langes töötajate arv Kirde- ja Kesk-Eestis. Ehitust mõjutab rajatiste ehitamise vähenemine, põlevkiviga seotud harusid aga energia hinna oluline langus,“ selgitas Elmik. Ta lisas, et kui teises kvartalis kompenseeris hõive languse ehituses ja tööstuses töötajate arvu tugev kasv teeninduses, siis kolmandas kvartalis oli teeninduses hõivatuid vaid tuhande inimese võrra rohkem kui aasta varem.

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar täiendas, et töökohti on alates 2010. aastast loodud enim teenindussektoris, samal ajal kui tööstussektoris on hõive olnud senini väiksem kui enne kriisi. „Teenindussektoris on töötajate arv suurenenud rohkem era- kui avalikus sektoris. Jooksva aasta arvestuses andsid riigi ja kohalike omavalitsuste asutused ja ettevõtted tööd neljandikule hõivatutest,“ rääkis Soosaar.

Tema hinnangul tähendab hõive kahanemine seda, et juba mõnda aega majanduse kasvutempot ületanud tööjõukulude kasvukiirus peaks hakkama aeglustuma. „Hõive kõrge määr ja töötuse madal määr on seni toetanud töötajate positsiooni palgaläbirääkimistel ja aidanud kaasa palgakasvu kiirenemisele. Kui aga vaba tööjõu hulk suureneb, siis peaks see palgasurvet vähendama,“ arvas Soosaar.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785