Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 7. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikontroll pole rahul riigi kinnisvarakulude kasvuga

Riigieelarve erikomisjoni aseesimees Andres Metsoja 2012. aastal Pärnu maavanemana Pärnu ümbersõitu avades.
Foto: Andras Kralla
Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt riigi kinnisvarakulud järgmise viie aastaga peaaegu kahekordistuvad ning valitsus peaks võtma selge eesmärgi kinnisvarakulude kasvu ohjamiseks, leitakse Riigikontrolli aruandes.

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) asutamisega 2001. aastal algatas Vabariigi Valitsus põhimõttelise muudatuse riigi hoonestatud kinnisvara korralduses.

Riigikontrolli kontrolliaruandest „Riigi tegevus riigi kinnisvara haldamise tsentraliseerimisel“ selgub, et Riigikontrolli hinnangul pole 2001. aastal alanud riigi kinnisvarareformi eesmärke saavutatud. Aruandest selgub ka see, et Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt riigi kinnisvarakulud järgmise viie aastaga peaaegu kahekordistuvad ning valitsus peaks leidma viise, kuidas kasvu ohjeldada.

„Peame väga murettekitavaks prognoositavat kinnisvarakulude kahekordistumist. Ometi oli 2001. aastal alustatud kinnisvarareformi eesmärgiks jätta riigiasutuste kasutusse vaid vajalikud hooned, teha need korda riigi võlakoormust suurendamata ning hallata kinnisvara tõhusamalt,“ sõnas riigieelarve erikomisjoni aseesimees Andres Metsoja.

Tema sõnul on arusaadav, et politseile ja päästjatele on vaja kaasaegset eriotstarbelist kinnisvara, mis tekitab kulude kasvu. „Kahtlemata peab riik tagama oma töötajatele kaasaegsed töötingimused, kuid kindlasti ei ole normaalne muldpõrandaga päästedepoo hoone nagu hiljuti oli Häädemeestel või vaevalt, et Pärnu politsei nõukogudeaegne monstrumhoone motiveerib inimesi sinna tööle asuma,“ lausus Metsoja.

Aseesimehe sõnul nõustub erikomisjon Riigikontrolli soovitusega muuta riigieelarve koostamise viisi selliselt, et see motiveeriks riigiasutusi põhjalikult süvenema RKASi üüri- ja korrashoiuteenuse hindadesse ning alternatiivsetesse turupakkumistesse. „Motiveerimaks kokkuhoidu, teeme ettepaneku jätta osa riigiasutuse kinnisvarakuludelt kokkuhoitud raha riigiasutuse eelarvesse,“ ütles Metsoja.

Sellega seoses peab Riigikogu erikomisjon täna, esmaspäeval 7. novembril avaliku istungi riigi kinnisvarareformist, teatas Riigikogu pressiteenistus. Arutelule on kutsutud riigihalduse minister Arto Aas, justiitsminister Urmas Reinsalu, Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Tarmo Porgand, Riigi Kinnisvara ASi juhatuse esimees Urmas Somelar, ning Rahandusministeeriumi, Keskkonnaministeeriumi ja Riigikontrolli esindajad.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785