Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parim puitmajasektori teadustöö keskendub tuletõkestusvõimele

Vasakult: Ats Buddell, Katrin Nele Mäger, Magnus Lelumees.
Foto: Puitmajaklaster
Eesti puitmajaklaster andis teist korda välja tehases valmistatud monteeritavate puitmajade teadustöö preemiad. Võitjaks osutus Katrin Nele Mäger Tallinna Tehnikaülikoolist, kelle lõputöö keskendus puitkonstruktsiooni tuletõkestusvõime arvutusmeetodi täiendamisele uute materjalidega.

Eesti puitmajaklasteri ja Eesti Puitmajaliidu koostöös sündinud preemia andis Tallinna Tehnikaülikoolis eile, 18. oktoobril üle TTÜ innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varrak. Lõputöö autor Katrin Mäger: “Usun, et mu töö suurendab teadmisi puitkonstruktsioonide tulepüsivuse projekteerimisest ning seega ka usaldust puidu kui turvalise ehitusmaterjali vastu. Ma olen väga positiivselt üllatunud ja mul on tõesti hea meel, et pälvisin sellise tunnustuse."

Žürii hinnangul on võidutöö äärmiselt põhjalik ning sisaldab kõrge kvaliteediga katsetusi, nende analüüsi ning annab olulise sisendi puitkonstruktsioonide tulepüsivuse arendamisse. Katrin Nele Mägeri töö raames valminud tuletõkestusvõime arvutusmeetodi valemid kipsplaatidele on oluline sisend, mis aitab tulevikus oluliselt tõsta element- ja moodulmajade projekteerimise kiirust.

Puit-moodulelemendid ja puit linnaruumis

Teise preemia pälvinud Eesti Kunstiakadeemia lõpetaja, Ats Buddelli töö pakub välja puidule omase struktuuriga konstruktiivse lahenduse, mille rõhk on seatud arhitektuurselt puhta ja elegantse puidu loomulikul struktuuril põhineva ehitussüsteemi loomisele. Töö annab põhjaliku ülevaate puidu kasutusvõimalustest linnaruumis ning selle iseloomustamiseks pakub puitkonstruktsioonil hoone projekti Tallinna südalinnas paikneva keeruka ja piiranguterohke tühiku täitmiseks. Žürii hinnangul on töö kirjutatud lihtsalt haaratavas stiilis, tuues välja puidu ja puidust ehitamise eelised.

Kolmanda preemia pälvinud TTÜ magistrant Magnus Lelumehe lõputöö käsitleb Akadeemia tee 5a ühiselamu renoveerimislahendust puit-moodulelementidega. Žürii märkis ära, et töö on põhjalik, korralike analüüsidega ning aktuaalne, sest tegemist on Eestis esmakordselt kasutamist leidva renoveerimislahendusega. Teadustöö on oluline, kuna käsitleb suure osa Eesti elamufondi – radubetoonkonstruktsioonil korterelamud – rekonstrueerimist ning soojustamist puitkonstruktsioonil moodulelementidega.

Eesti puitmajaklastri välja antava teadustöö preemiate eesmärk on üliõpilaste motiveerimine puitmajasektori uurimusteemade käsitlemiseks, Eesti puitmajaklastri ning kõrgkoolide vahelise koostöö arendamine, tehasemaja tootmist käsitleva teadus- ja arendustegevuse suunamine.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785