3. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata pilte: president avas Arcwoodi uue tehase

Arcwoodi asutaja Peeter Peedomaa(keskel) pidulike külaliste seltsis avamispeol.
Foto: Andrei Ozdoba
Arcwood avas reedel pidulikult uue insenerpuidu tootmiskompleksi, mis võimaldab kasvatada lähiaastate tootmismahte kuni kolmekordseks. Uue tehase avakõne pidas president Toomas Hendrik Ilves.

Tehas võimaldab Arcwoodil toota varasemast suuremaid ja keerulisemad lahendusi ning tänu paranenud võimekusele plaanitakse toomismahte lähiaastail kuni kolm korda kasvatada ja laieneda Suurbritannia, USA ja India turule. Eriprojektidele suunatud Arcwoodi asutaja Peeter Peedomaa sõnul investeeriti tehasesse ja sellega koos valminud büroohoonesse 10 miljonit eurot.

“Oleme 14 aastaga teinud läbi tohutu arengu, kuid järgmise sammu tegemiseks vajasime paremaid ja avaramaid tingimusi,” ütles Peedomaa. “Suudame nüüd toota suuremaid ja keerulisemaid lahendusi, muuta oma tegevuse veelgi efektiivsemaks ning teostada ka kõige nõudlikumaid projekte. Oluliselt paranevad ka töötajate olme- ja töötingimused.”Kasvamisega koos värvatakse tööle 15 - 20 uut inimest, mis tõstab kontserni töötajate arvu 100-ni. Uues tehases saab toota detaile pikkusega 35 meetrit, kui varasem maksimum oli 29,5 meetrit. Ristkiht liimpuidu ehk CLT-paneelide tootmise ja lisandväärtuse andmise võimekus paraneb uue tootmiskompleksiga kuni viis korda, luues eeldused mahtude suurendamiseks.DNB Pank finantseeris uut tootmiskompleksi 6,6 miljoni euroga, millest 2,5 miljonit läheb tootmisseadmete ostuks.

Liimpuidupealinn Põlva

DNB ettevõtete panganduse juhi Krõõt Kilveti sõnul on Arcwoodi kaubamärgi all tegutseva Peetri Puit OÜ uus tootmishoone samm tuleviku suunas. “DNB finantseeris arendust, mis muudab ettevõtte efektiivsemaks ja tõstab konkurentsivõimet ka rahvusvaheliselt. See mõjutab positiivselt nii puidusektorit kui Eesti majandust tervikuna.Põlvast on saanud Eesti liimpuidupealinn,” kommenteeris Kilvet.Ettevõtte praegused peamised välisturud on Saksamaa, Prantsusmaa,Soome, Leedu, Hispaania. Uues tootmiskompleksis 8000 m2 tootmispinda, mille moodne sisseseade võimaldab nii liimpuidu kui ristkiht liimpuidu (CLT) tootmist.“Uue tehase abil anname oma panuse ka kõrgema lisandväärtusega toodangu ekspordi suurenemisele,” märkis Peedomaa. “Hoonete tootmine liigub üha enam tehastesse, kus tulemus on kvaliteetsem ja tehakse targemat tööd. See omakorda soodustab palgakasvu ja annab inimestele täiendava põhjuse maapiirkondadest mitte ära kolida. Kuna kasutame 90% ulatuses eestimaist puitu, toetavad meie suurenevad mahud puidusektorit laiemalt.”

Innovaatiline tootmishoone

Tootmishoone on projekteeritud maksimaalselt keskkonnasõbralikuna ja selles on kasutatud mitmeid innovaatilisi lahendusi. Näiteks kütmiseks ja jahutamiseks tarvitatakse soojuskiirguspaneele. Sisekliima tagamiseks ja puidukuivatite niisutuseks kogutakse kokku katuse sadeveed.“Nutipuidu ehk insenertehniliselt lahendatud puitkonstruktsioonide kasutamine liigub maailmas tõusutrendis. Meil on kõrgetasemeline oskusteave ja tehnoloogiline baas, et selles vallas eeskäijate seas liikuda,” lisas Peedomaa. “Massiivpuidust ehitamine on kuni 30% kiirem kui tavaehitus, sest suured detailid saab valmis toota ja viimistledatehases ning nõnda aega ja ressurssi kokku hoida. See on üks peamine põhjus, miks puit on taas hinda tõusnud.”Peetri Puit OÜ, tänase brändinimega Arcwood by Peetri Puit alustas tegevust aastal 2002. Brändinime all Arcwood by Peetri Puit tegutsetakse aastast 2012. Arcwoodi kaubamärki kasutav OÜ Peetri Puit põhineb 100% Eesti kapitalil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785